De theoretische verkeerskennis van Nederlanders is 'schrikbarend slecht'. Bestuurders moeten dan ook lesmateriaal meekrijgen wanneer zij hun rijbewijs verlengen. Daarvoor pleit het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maandag. Het bijscholingsmateriaal hoeft niet verplicht te worden gesteld, vindt het bureau.

Het CBR reageert op een uitzending van 'Het Nationale Verkeersexamen', zondag op SBS6. Daaruit bleek dat 86 procent van de deelnemers zou zakken als op dat moment een officieel theorie-examen werd afgelegd. Vorig jaar maakten acht op de tien mensen nog meer dan zes fouten tijdens het vijftig vragen tellende examen.
Het theorie-examen is de laatste jaren vanwege de toegenomen verkeersdrukte meer gericht op inzicht dan op 'droge feitenkennis', zegt CBR-woordvoerder Hans Fontijn. Dat is volgens hem een reden voor het hoge percentage zakkers onder de deelnemers aan de test op televisie. "Inzicht heb je nu meer nodig dan enkele jaren terug. Daarom zou je mensen nieuw lesmateriaal moeten meegeven." Het CBR wil dat dit gebeurt op basis van vrijblijvendheid. "Er hebben ruim een miljoen mensen gekeken naar de uitzending, dus de interesse is er wel."
bron:BVOM