Jonge bestuurders moeten een herhalingstoets doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zodra jongeren ervaring hebben opgedaan, moeten ze opnieuw met een examinator op pad om slechte rijgewoonten te corrigeren. Dat zegt directeur Ferry Meijer van het CBR woensdag in Algemeen Dagblad. Jongeren zijn volgens Meijer een kwetsbare groep verkeersdeelnemers.

Acht procent van de rijbewijshouders in Nederland zijn jongeren. "Maar jongeren zijn goed voor 22 procent van de doden en gewonden", zegt Meijer in het dagblad. "We denken dat substantieel te kunnen verminderen door de beginnende bestuurders nog eens terug te laten komen." Per jaar komen ongeveer tweehonderd jongeren om in het verkeer en raken er achthonderd ernstig gewond, meldt het dagblad.

Het plan van Meijer is niet dat jongeren hun rijbewijs kunnen kwijtraken. De toets moet het karakter krijgen van een 'dringend advies'. Meijer vindt wel dat de toets verplicht moet worden. Hij verwacht onvoldoende deelnemers bij een vrijwillige test.
Het pleidooi heeft volgens het dagblad een grote kans van slagen, omdat voorstellen van het CBR in de meeste gevallen worden aangenomen door de regering.
bron:BVOM