Senioren gebruiken de computer en internet voornamelijk om contact te zoeken en te onderhouden, naast e-mailen en informatie zoeken op internet. Het bekende programma MSN Messenger wordt ook door chattende senioren veel gebruikt.

SeniorWeb stimuleert het gebruik van MSN Messenger door het aanbod van een gratis online cursus op www.seniorweb.nl/leren. MSN ondersteunt dit initiatief en verwijst bezoekers van haar portal naar deze online cursus en overige mogelijkheden van SeniorWeb (zie: www.msn.nl/services/seniorweb/).
Stap voor stap wordt in de online cursus uitgelegd wat MSN Messenger is, hoe je het programma kunt installeren, hoe MSN Messenger werkt en hoe je kunt praten met vrienden en bekenden.

Achtergrond: Contact zoeken via internet
Chatten via MSN Messenger is populair: digitale gesprekken voeren met vrienden en bekenden die direct reageren, ook al zitten ze aan de andere kant van de wereld. Ook de groeiende groep internettende senioren heeft chatten ontdekt als een nieuwe manier om contact te hebben en te maken.

In het jaarboek ICT en Samenleving 2004 van het Sociaal Cultureel Planbureau wordt ingegaan op het feit dat internet het meest wordt toegepast voor sociale doeleinden als e-mailen en chatten. ICT wordt ingezet voor het onderhouden en bestendigen van bestaande sociale contacten en fungeert soms als ontmoetingsplaats voor nieuwe contacten. Dit is in het bijzonder een uitkomst voor ouderen die minder mobiel of aan huis gebonden zijn. ICT levert op die manier een bijdrage aan het verminderen van mogelijke eenzaamheidsgevoelens van senioren.

Over SeniorWeb
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de vele mogelijkheden van internet laten ervaren. SeniorWeb heeft een overzichtelijke website (www.seniorweb.nl), met nieuws, tips en tal van mogelijkheden om zelf mee te doen. Zo zijn er naast de cursus over MSN Messenger nog 13 andere online cursussen te volgen. Vrijwilligers van SeniorWeb geven door het hele land computercursussen, begrijpelijk en betaalbaar voor iedereen. Wie zich aan wil sluiten bij SeniorWeb kan voor 20 euro per jaar lid worden van de vereniging. SeniorWeb biedt haar 50.000 leden een ruim aanbod aan diensten. Zo kunnen leden gebruik maken van computerhulp via e-mail en aan huis, contact zoeken met andere leden en ontvangen zij kortingen op diverse producten en diensten. Daarnaast ontvangen zij elk kwartaal het blad Enter en eenmaal per jaar de SeniorWeb Cd-rom, boordevol computertips, software en spelletjes.

bron:Seniorweb