De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in een onderzoek gekeken naar de chemische veiligheid van een tweetal producten bestemd voor babys en jonge kinderen. Het ging daarbij om de overdracht van stoffen uit babyflesjes en zachte gebruiksartikelen als babybestekjes, drinktuitjes en bekers en ijslollysetjes. Bij alle producten bleef de overdracht van stoffen vanuit het materiaal naar de babyvoeding onder de wettelijke limieten. De producten zijn dus veilig voor gebruik.

Babyflesjes en andere gebruiksartikelen voor babys zijn over het algemeen van kunststof. Daarbij zijn allerlei stoffen gebruikt om de producten bepaalde eigenschappen mee te geven zoals onbreekbaarheid, flexibiliteit, of een kleur. De Warenwet stelt eisen aan de maximale hoeveelheid stoffen die bij het gebruik mogen vrijkomen. De reden hiervoor is gezondheidsbescherming dat vooral belangrijk is bij kleine kinderen. De geldende wettelijke eisen worden door de VWA gecontroleerd en gehandhaafd.

Babyflesjes
In 2005 heeft de VWA 22 nieuwe en 20 gebruikte babyflesjes getest op afgifte van de stof bisfenol A, die hormoonverstorend kan werken. Uit het onderzoek bleek dat geen enkele fles boven de wettelijke norm uitkomt. De VWA concludeert dat het gebruik van kunststof babyflesjes veilig is.

Babygebruiksartikelen
Veel babyartikelen worden uit voorzorg zacht en soepel gemaakt om verwonding bij het gebruik te vermijden. Daarvoor worden zogenaamde weekmakers aan de kunststoffen toegevoegd. Bij het onderzoek is bij 22 babygebruiksartikelen gekeken naar de samenstelling en afgifte van chemische stoffen zoals onder andere weekmakers. In het onderzoek werden nagenoeg geen weekmakers gevonden. Voor de zachte onderdelen blijken overwegend zachte kunststoffen zonder weekmaker te zijn gebruikt. Er zijn geen stoffen aangetroffen die niet toegelaten zijn of waarvan de afgifte hoger is dan de wettelijke limieten. Ook voor deze babygebruiksartikelen concludeert de VWA dat het gebruik veilig is.

Klachten
Ondanks dat alle onderzochte producten veilig zijn kan er soms iets fout gaan. Als u vragen of klachten heeft over een product dan kunt u zeven dagen per week, 24 uur per dag gratis bellen met de warenklachtenlijn op 0800-0488.

bron:VWA