De Chinese autoriteiten hebben volgens een Amerikaanse monitorgroep zeven priesters uit het bisdom Zhengding, die op 27 april gearresteerd waren, weer vrijgelaten. Dat heeft de Cardinal Kung Foundation uit Connecticut gisteren bevestigd.

Joseph Kung, president van de Cardinal Kung Foundation, zei gisteren dat priesters in de provincie Hebei zijn vrijgelaten uit verschillende detentiebureaus. Meer details zijn niet bekend. De mannen behoren tot de ´ondergrondse' pausgezinde kerk. Ze waren met hun - niet door China erkende - bisschop Julius Jia Zhiguo op retraite in een dorp bij de stad Jinzhou, toen zij gearresteerd werden. Jia is sinds 1980 bisschop en heeft al twintig jaar van zijn leven achter de tralies doorgebracht. Hij is veelvuldig door de Chinese autoriteiten gewaarschuwd om zich niet meer bezig te houden met enige religieuze activiteit.

De Katholieke Kerk in China bestaat kort gezegd uit twee genootschappen: de ´patriottische' kerk en de ´ondergrondse' pausgezinde kerk. Dit onderscheid komt voort uit het feit dat geen enkele buitenlandse mogendheid in de Volksrepubliek macht mag uitoefenen. Aangezien de paus door de Chinese regering wordt beschouwd als niet-Chinese mogendheid, betekent het erkennen van de paus landverraad. Het katholieke geloof is echter in China niet verboden. Maar dan moet het wel worden beleden onder controle van de overheid à©n van een officiële Chinese bisschop.

bron:RKK