Het eten van een rood vlees verhoogt het risico op darmkanker, maar niet wanneer je er een even zware portie spinazie bij eet. Dat stelt de Wageningse onderzoeker Johan de Vogel in zijn proefschrift, dat tot stand kwam onder de supervisie van prof. Martijn Katan.

Sinds kort is bekend dat het verhoogde risico op kanker wordt veroorzaakt door haemijzer in het vlees. Haemijzer is een organische ijzerverbinding die voortkomt uit hemoglobine. Het lijkt er op dat hieruit een agressieve metaboliet kan ontstaan die de darmwand beschadigt.
Uit het onderzoek van De Vogel blijkt dat het lichaam de schade probeert te herstellen door versneld nieuwe cellen te laten groeien. Hierdoor wordt de kans groter dat er iets misgaat en een tumor ontstaat.

De identiteit van de metaboliet is nog een raadsel. Maar De Vogel heeft wel ontdekt dat het haemijzer is te neutraliseren met chlorofyl. Samen vormen die verbindingen een complex dat verder onschadelijk is.

Uit epidemiologisch onderzoek heeft De Vogel afgeleid dat 150 gram biefstuk op deze manier wordt geneutraliseerd door 150 gram spinazie. Voor andere groenten gelden andere hoeveelheden, afhankelijk van het chlorofylgehalte. Boerenkool werkt nog beter dan spinazie. Ook andijvie bevat veel chlorofyl. Van broccoli heb je echter 750 gram nodig om die ene biefstuk onschadelijk te maken.
bron:Universiteit Wageningen