CH!PZ zal donderdag 9 juni groep 8 van de Lorentz School in Hilversum helpen collecteren voor het Nationaal Epilepsie Fonds. Om 14.00 uur zal CH!PZ de klas van Daniël, een jongen met epilepsie, overvallen en met de kinderen praten over epilepsie. Vervolgens gaat ieder lid van CH!PZ met een groepje collecteren in Hilversum. Behalve de leden van CH!PZ en groep 8 van de Lorentz School gaan in de week van 6 t/m 11 juni ruim 32.000 vrijwilligers op pad om huis-aan-huis te collecteren voor de epilepsiebestrijding.

Daniël (12) zit in groep 8 van de Lorentz School en heeft epilepsie. Het is helaas nog niet gelukt om Daniël aanvalsvrij te krijgen met medicijnen. Hij heeft nog steeds aanvallen, soms ook op school. 'De klasgenoten van Daniël gaan erg goed met zijn epilepsie om', vertelt de vader van Daniël. 'De laatste keer kreeg hij op kamp een aanval terwijl de jongens onder de douche stonden. Toch hebben de kinderen zo snel mogelijk iemand gewaarschuwd. Dat hebben ze hartstikke goed gedaan'.

Met deze actie wordt het campagnethema van de collecteweek: 'Laat ze niet vallen' kracht bijgezet. CH!PZ en de klasgenoten van Daniël laten hem en duizenden andere mensen met epilepsie in ieder geval niet vallen! Het campagnethema verwijst overigens niet alleen naar de aard van de aandoening die zich uit in aanvallen en waarbij mensen ook letterlijk kunnen vallen, maar ook naar het feit dat het epilepsiefonds al ruim 100 jaar alles in het werk stelt om mensen met epilepsie te ondersteunen.

CH!PZ werkt belangeloos mee aan deze actie van het Nationaal Epilepsie Fonds. Rach-L, C!lla, Kev!n en Peter liepen elkaar tegen het lijf tijdens audities in 2003 en vormen sindsdien de groep CH!PZ. Het viertal is erg populair en scoort hit na hit (Ch!pz In Black, Cowboy, Captain Hook, 1001 Arabian Nights, One Two Three).

De opbrengst van de collecte voor het Nationaal Epilepsie Fonds is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van begeleide vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Het fonds krijgt geen subsidie van de overheid; de collecte is een belangrijke inkomstenbron.

Epilepsie kenmerkt zich door aanvallen. Een epileptische aanval ontstaat door overmatige elektrische activiteit in de hersenen. Het normale functioneren wordt dan tijdelijk verstoord. Er zijn meer dan 70 soorten aanvallen. De ene persoon heeft tijdens een aanval alleen last van het feit dat hij of zij 'er even niet bij is'de ander valt en is buiten bewustzijn.

bron:NEF