Het christelijk onderwijs ziet niets in dwang bij de spreiding van leerlingen. De praktijk heeft al uitgewezen dat ouders toch hun eigen keuze maken, vindt de Besturenraad, de vereniging van het christelijk onderwijs.

Witte kinderen
Ook de Onderwijsbond CNV stelt de keuze van de ouders voorop. Daarom heeft het geen zin een witte school te dwingen achterstandsleerlingen op te nemen. Dat jaagt de witte kinderen alleen maar weg. Zowel de Besturenraad als de Onderwijsbond ziet meer in goede voorlichting en overtuiging van ouders.

Te veel lasten
"Ouders, allochtone noch autochtone, laten zich niet dwingen tot schoolkeuzes waar ze niet achter staan", zegt H. Strietman gisteren. Hij is directeur van de Besturenraad. "De vlucht van ouders, autochtone en beter opgeleide allochtone, naar buitenwijken of plaatsen in de buurt wordt daardoor geactiveerd." Hij vindt dat het onderwijs te veel de lasten van integratie krijgt toegeschoven, terwijl de kern van het probleem bij evenwichtige verdeling van huisvesting ligt.

Privà©-school
Ook voorzitter van de Onderwijsbond CNV M. Barth vindt dat ouders nu al het laatste woord hebben en wil dat zo houden. "Desnoods stichten ouders die dat niet willen een peperdure privà©-school. Mengen is een loffelijk streven, maar alleen door overtuigingskracht en het zichtbaar maken van de kwaliteit van scholen." Barth vindt ook niet dat gemeentes scholen die meedoen aan spreiding kunnen bevoordelen. "Elke school heeft recht op goede lokalen en elke leraar heeft recht op goede werkomstandigheden."

Wachtlijsten
De openbare scholen, verenigd in VOS/ABB, vinden het juist jammer dat Rotterdam niet kan doorgaan met wachtlijsten op basis van afkomst. De Onderwijsraad had zich niet bij een "juridisch status quo" hoeven neer te leggen, maar had de minister moeten adviseren spreiding op afkomst juist in de wet vast te leggen. "In de praktijk is dit per slot van rekening waar het om draait", schrijft VOS/ABB in een verklaring.

Acceptatieplicht
De openbare scholen missen in het advies een acceptatieplicht voor alle scholen. Nu kan het christelijke onderwijs leerlingen de deur wijzen als deze de levensbeschouwing van een school niet onderschrijven. Daardoor komen zwarte leerlingen vaker in het openbaar onderwijs terecht, klaagt VOS/ABB.

bron:RKK