Het bekende Christusbeeld dat vanaf de berg Corcovado over de Braziliaanse stad Rio de Janeiro uitkijkt, heeft gisteren de status van officieel rooms-katholiek heiligdom verkregen. Het beeld staat volgens kardinaal Eusebio Scheid van Rio de Janeiro meer bekend als toeristische trekpleister dan als pelgrimsoord. Hij hoop daar verandering in te brengen door er een officieel heiligdom van te maken. ''Dit is geen historische of toeristische attractie'', zei Scheid tijdens een openluchtmis ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de inzegening van het beeld. ''Laten we het monument haar sacrale betekenis teruggeven.''

De eerste plannen om op de berg Corcovado het beeld 'Christus Verlosser' te plaatsen ontstonden in 1850. In 1921 organiseerde het aartsbisdom Rio de Janeiro een 'monumentenweek' om het benodigde geld in te zamelen. Het 38 meter hoge beeld dat meer dan 1000 ton weegt, werd tussen 1926 en 1931 gebouwd. Onderdelen van het beeld werden per trein naar de bergtop vervoerd, waar het werd opgebouwd. Op 12 oktober 1931 werd het door president Getulio Vargas onthuld.

Het beeld is eigendom van het aartsbisdom, maar de laatste jaren proberen erfgenamen van de architect Paul Landowski aanspraak te maken op inkomsten uit de populaire locatie. Jaarlijks bezoeken 300.000 mensen het beeld. Bij de laatste renovatie in 2002 werden drie panoramische liften en vier roltrappen gebouwd, die het beeld beter toegankelijk maakten voor oudere en gehandicapte bezoekers. Die moesten eerst 222 treden beklimmen om het beeld te bereiken.

bron:RKK