Op zaterdag 28 mei om 10.30 uur draait de stomme film City Lights - de eerste grote speelfilm van Charlie Chaplin - in de Amsterdamse filmtempel Tuschinski. Deze tijdloze klassieker heeft niet alleen Charlie Chaplin in de hoofdrol, Chaplin heeft ook zelf het script geschreven, de opnames geregisseerd à¨n de soundtrack gecomponeerd. Deze soundtrack wordt live in het theater gespeeld door symfonieorkest Con Brio.    

City Lights is de eerste grote stomme speelfilm van Charlie Chaplin (1889 - 1977). Hij schreef in 1931 het script, speelde de hoofdrol à©n regisseerde deze beroemde film. Minder bekend is dat hij ook de filmmuziek zelf componeerde. Chaplin kon geen muziek schrijven, hij zong zijn melodieën voor en deze werden door anderen op papier gezet. Door de talrijke aanpassingen tijdens de opnames, wijkt de bewaard gebleven oorspronkelijke partituur nogal af van de uiteindelijke soundtrack. De muziek die wordt gespeeld, is in Amerika gereconstrueerd. Het symfonieorkest Con Brio begeleidt City Lights op zaterdag 28 mei in Tuschinski. Con Brio is een orkest van 55 enthousiaste en ervaren amateur-musici en speelt onder leiding van dirigent Peter Biloen.

De geluidsfilm begint met het hilarische doorprikken van dikdoenerij en formaliteit. De film eindigt met een van de meest bekende slotscà¨nes uit de filmgeschiedenis en slaagt erin tussendoor de gevoelige snaar te raken en de lachspieren te prikkelen. Het verhaal draait rond de pogingen van de kleine vagebond geld te verzamelen voor een operatie die een blind bloemenmeisje haar zicht moet terug geven. Charlie speelt een straatveger, een bokser, een rijke snoeshaan en redder van een miljonair met zelfmoordneigingen. Zijn boodschap mag dan stilzwijgend zijn, hij wordt wel universeel begrepen: liefde is blind.
De speelduur van City Lights is 82 minuten.

bron:USP PR & Communicatie