De editie 2005 van de Shipmate Classic Yacht Regatta kenmerkt zich door meer deelnemers dan ooit tevoren. In totaal doen 150 schepen mee aan de tweejaarlijkse race van klassieke jachten. De deelnemers komen uit Engeland, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en natuurlijk Nederland.

Door de deelname van veel grote schepen (15 tot 20 meter) is de regatta ook spectaculair om naar te kijken. Deze grote schepen zijn normaal alleen in de havens van de Middellandse Zee te bewonderen. Voor Nederland is het een uniek evenement te noemen dat daarom ook rond de dertigduizend bezoekers trekt. De zeilwedstrijd wordt van 28 tot en met 31 juli 2005 gehouden in Hellevoetsluis.

Hoogtepunten in het programma zijn onder andere de aankomst van de schepen in de haven van Hellevoetsluis op 28 juli vanaf 15 uur. Op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 juli starten de zeil- en behendigheidswedstrijden steeds om 10 uur. Op alle dagen is er een uitgebreid kadeprogramma rond de haven. Het volledige programma staat op www.dcyr.nl.

De Shipmate Classic Yacht Regatta is een tweejaarlijks internationaal zeilevenement voor klassieke jachten, die voor 1962 gebouwd moeten zijn. Naast zeilwedstrijden vinden er ook veel activiteiten aan wal plaats. Zo is er een nautische markt in de vesting van Hellevoetsluis en zijn er optredens van shantykoren en Britse folkbands. Bezoekers kunnen de prachtige schepen van dichtbij bekijken in de havens. Al met al voldoende garantie voor een leuk dagje uit.

bron:Bureau Peter Schuiten