CNV Dienstenbond heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse  Mededingingsautoriteit (NMa) tegen zo'n twintig grote kledingzaken als C&A, Peek en Cloppenburg, Perrysport, WE en Miss Etam, verenigd in de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT). Gezamenlijke werkgevers in de VGT hebben eenzijdig besloten om arbeidsvoorwaarden voor nieuwe werknemers aan te passen. Hierdoor ontstaan concurrentiebeperkende afspraken op de werkvloer. Dat is in strijd met de Mededingingswet. Het is uniek dat een klacht met betrekking tot het aanpassen van arbeidsvoorwaarden aan de NMa wordt voorgelegd.

CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: 'Al sinds april 2004 is de CAO afgelopen. Praten over een nieuwe CAO gaat sindsdien moeizaam. De laatste gesprekken zijn vastgelopen waarop de VGT vervolgens eenzijdig de werkweek heeft verlengd met drie uur, zonder daarvoor te willen betalen. En passant heeft ze vervolgens ook de zondagtoeslag nog afgeschaft voor nieuwe medewerkers!' Monsma betreurt de ingezette strategie. 'Het afgegeven signaal lijkt te zijn: als je niet met ons bent, dan ben je tegen ons en dan doen wij het zelf wel'.

De bestuurder ziet dan ook met lede ogen aan dat er ingezet wordt op onderlinge afspraken tussen deze kledingzaken. 'De ondernemingen aangesloten bij de VGT misbruiken met hun kartelafspraken de inkoopmacht van de VGT om goedkopere arbeidsvoorwaarden in te voeren. Nieuwe werknemers worden zo tegen slechtere condities aangenomen dan de oude werknemers die nog volgens de oude CAO worden beloond', aldus de verbolgen vakbondsman.

'Deze onderlinge afspraken zijn strijdig met de Mededingingswet. Vandaar dat we een klacht indienen bij de NMa. Dat is een unicum. Het is voor het eerst dat een werknemersvereniging hiertegen op deze manier in het geweer komt,'zo besluit Monsma strijdlustig.

CNV Dienstenbond is in afwachting van een reactie van de NMa.

bron:CNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular