CNV Dienstenbond verbolgen over arrogante actie Bloemenveiling AalsmeerCNV Dienstenbond reageert verbolgen op het persbericht van Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) waarin ze laat weten dat in 2006 het hele jaar om zes uur begonnen wordt met veilen. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: 'Daar bestaat geen enkele afspraak over met de vakbond. Het éénzijdig invoeren van maatregelen die bij CAO moeten worden afgesproken, getuigt van een grote arrogantie en minachting van de eigen werknemers. Een half uur eerder beginnen om zes uur in de ochtend heeft een grote impact op de werknemers: praktisch, sociaal en financieel. Daar overleg je op zijn minst over'. In ledenvergaderingen polst CNV Dienstenbond de bereidheid tot actie.

Weliswaar is 'vroegveilen' een belangrijk onderwerp van gesprek geweest in de CAO-onderhandelingen. Maar door de vasthoudendheid van de VBA met betrekking tot een aantal verslechteringsvoorstellen van directie zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt. 'Als de verhoudingen al zo gespannen zijn en er géén akkoord is met CNV Dienstenbond over het invoeren van vroegveilen in 2006 zet deze opmerkelijk eenzijdige actie de zaak ineens nog meer op scherp: mensen krijgen het door hun strot gedrukt. Maar zo gaan we niet met elkaar om', aldus de verontwaardigde bestuurder.

Monsma vervolgt: 'Hoewel de laatste onderhandelingsronden in een goede sfeer verliepen en het onderlinge vertrouwen na de forse en onhandig ingezette reorganisatie van vorig jaar weer een beetje genormaliseerd werd, zijn wij weer terug bij af. De VBA heeft niet eens de moeite genomen om CNV Dienstenbond vooraf te informeren over deze stap! Zo serieus worden werknemers en hun vertegenwoordigers door de VBA genomen!'

Tijdens het vorige overleg heeft CNV Dienstenbond een aantal creatieve voorstellen gedaan om uit de impasse te komen. De VBA wilde daar niet aan meewerken. Daarop heeft CNV Dienstenbond aangegeven dat de VBA nu eerst aan zet is en haar creativiteit moest inzetten. Voor het volgende CAO-overleg van 19 augustus verlangde de bond een signaal dat de VBA ook een CAO wil. 'Dat signaal hebben wij nu. De VBA wil geen CAO, zoveel is duidelijk. De bloemenveiling gaat éénzijdig arbeidsvoorwaarden met werknemers regelen. Wat ons betreft heeft VBA de kaarten duidelijk op tafel gelegd. Het CAO-overleg van 19 augustus zal dan ook vervallen. Daarvoor in de plaats organiseren we nu ledenvergaderingen. We overleggen met de leden hoe wij verder gaan en of dat in de vorm van acties gaat gebeuren', zo besluit Monsma .

De Bloemenveiling Aalsmeer is de grootste Bloemenveiling van Europa op één vestiging met ruim 1800 medewerkers. Bloemenveiling Aalsmeer heeft een marktaandeel van ruim 44 procent.

bron:CNVComments are closed.
%d bloggers liken dit: