CNV Beroepsgoederenvervoer start een kort geding tegen verhuisbedrijf Voerman International. De bond eist dat werknemers die op 24 februari naar huis zijn gestuurd, hun werk weer kunnen hervatten. Volgens Marcel Hoogendijk van CNV Beroepsgoederenvervoer zijn zeven werknemers van de vestiging Leeuwarden onterecht op non-actief gezet. 'Het bedrijf heeft voor hen op 23 februari een ontslagprocedure gestart en hen met onmiddellijke ingang verboden hun werkte doen.
Op dat moment gebeurden er twee hele vreemde dingen. Het eerste was dat het  bedrijf verlofdagen af ging boeken voor de dagen waarop de werknemers - tegen hun zin - thuis zaten. Het tweede vreemde is dat Voerman inhuurkrachten ging inschakelen om hun werk over te nemen. Met andere woorden: er was voldoende werk. Er was dus geen enkele rechtvaardiging om vaste krachten te ontslaan. De mensen moeten gewoon weer aan het werk kunnen. Dat eisen we in het kort geding.' Hoogendijk heeft wel een verklaring voor de werkwijze van Voerman. 'Het overleg over een sociaal plan is in januari mislukt. Nu trekt de directie haar eigen plan, zonder dat er een sociaal vangnet is. En zonder dat duidelijk is hoe de boventalligheid wordt vastgesteld. De werknemers in Leeuwarden fungeren kennelijk als proefkonijnen. Voerman wil uitproberen hoe makkelijk het van vaste werknemers af kan komen. En ik vrees dat het daar niet bij zal blijven.'
Over de situatie bij het verhuisbedrijf houden de bonden deze week vergaderingen met werknemers van andere vestigingen. Gisteren betuigden werknemers van de vestigingen in Leeuwarden, Zwolle en Enschede unaniem hun steun aan hun collega's in Leeuwarden. Er volgen nog vergaderingen in Rotterdam (vanavond), Amsterdam (8 maart) en Enschede (8 maart). Hoogendijk: 'Afhankelijk van de uitkomst besluiten we over verdere acties.' Het kort geding dient hoogstwaarschijnlijk aanstaande vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden.
bron:CNV