De Amsterdamse burgemeester Job Cohen ontvangt op 12 mei tijdens een persconferentie de resultaten van het Grote Slaapexperiment. De resultaten worden overhandigd door kinderen van de 1e Montessorischool uit Hoofddorp. Zij voeren op 11 en 12 mei het wetenschappelijke experiment uit naar de relatie tussen slapen en leren.

Het Grote Slaapexperiment wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), science center NEMO, het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (NIH - KNAW) en het VU Medisch Centrum. Kinderen van de groepen H en K van de 1e Montessorischool uit Hoofddorp vervullen een hoofdrol in het experiment. Ze leren laboratoriumvaardigheden, voeren het experiment uit, zijn proefpersoon, lezen de grafieken, trekken conclusies en presenteren de eindresultaten op de afsluitende persconferentie. De kinderen mogen meedoen omdat ze eerder de scholierenwedstrijd bij het experiment wonnen.

Hoewel het Grote Slaapexperiment een educatief doel heeft, wordt het experiment naar slapen en leren bij kinderen gecontroleerd uitgevoerd. Dit betekent dat de resultaten gepubliceerd kunnen worden in een wetenschappelijk tijdschrift. Over de relatie tussen slapen en leren is bij kinderen vrijwel niets bekend. En dat terwijl juist zij het grootste gedeelte van de dag en nacht aan leren en slapen besteden.

De resultaten van het tweedaagse onderzoek worden tevens besproken op het wetenschappelijke symposium 'Cognition and the Sleeping Brain' op 13 mei in NEMO en op het jaarlijkse internationale slaapcongres in Denver, VS. Hier leidt Eus van Someren een sessie over slapen en leren bij kinderen.

bron:NWO