De Nationale Collecte Hersenziekten & Psychische Ziekten heeft in maart van dit jaar 550.000 euro opgebracht. De collecte is een gezamenlijk initiatief van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) en de Hersenstichting Nederland. Ongeveer 7000 collectanten hebben zich in de week van 27 mei tot en met 5 maart ingezet ondanks de barre weersomstandigheden.

Ondanks sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw tijdens de collecteweek haalden de collectanten 546.000 euro op en werd nog eens een bedrag van bijna 4.000 euro overgemaakt het actienummer giro 950. De Hersenstichting en het NFGV zijn blij met de opbrengst die boven die van vorig jaar (527.000 euro) is uitgekomen. De organisatoren zijn dankbaar en vol waardering voor al de collectanten die het barre weer getrotseerd hebben. Eà©n van hen, de heer Vonk uit Silvolde wist een bedrag 1.240,05 euro op te halen.

Aan kop van de provincieranglijst staat Zuid-Holland met 100.500 euro. Op de tweede plaats bevindt zich Gelderland met 87.000 euro en op de derde plaats Noord-Holland met 67.000 euro.
De top 5 van gemeenten die het meest hebben opgehaald, ziet er als volgt uit:
Gemeente Kampen, 12.040 euro
Gemeente Westland, 10.653 euro
Gemeente Epe, 8.202 euro
Gemeente Edam/Volendam, 8.011 euro
Gemeente Den Bosch, 7.889 euro

Het thema van de collecteweek was 'Kinderen met hersenziekten en psychische aandoeningen'. Duizenden kinderen kampen met een hersenziekte of psychische aandoening. Ze hebben een agressieve gedragsstoornis, een angststoornis, een depressie, ADHD, een eetstoornis of autisme. Tijdens de collecteweek vroegen het NFGV en de Hersenstichting geld voor preventie, wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van betere behandelingen.
De Hersenstichting Nederland financiert onderzoek naar oorzaken en gevolgen van hersenaandoeningen. Het NFGV ondersteunt vernieuwende projecten en onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg en initiatieven van patiënten- en familieorganisaties. Beide organisaties geven voorlichting over hersenziekten en psychische ziekten en zetten zich in om het taboe rond deze ziekten op te heffen.

bron:Hersenstichting