De commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn zwaait aanstaande maandag 9 januari op de Vliegbasis Volkel de laatste lichting uit van het F-16 detachement ISAF. Het detachement zal vanaf 10 januari op het vliegveld van Kabul in Afghanistan opereren. De toestellen gaan luchtsteun verlenen aan grondtroepen van de International Security Assistance Force (ISAF). De eenheid telt ongeveer honderd militairen en vier F-16's. Detachementscommandant is luitenant-kolonel-vlieger Jos Leenders, commandant van het 311 Squadron op vliegbasis Volkel.

Het detachement bestaat naast vliegers uit technisch, ondersteunend en bewakingspersoneel. De uitzendtermijn bedraagt drie maanden. Het detachement gaat zijn taken uitvoeren in samenwerking met een F-16 eenheid uit Noorwegen. De militairen lossen in Kabul hun collega's van de Vliegbasis Leeuwarden af.
De hoofdtaak van de F-16's in Afghanistan is het vanuit de lucht bescherming bieden aan ISAF-grondeenheden. ISAF ondersteunt de Afghaanse regering bij het handhaven van de veiligheid en de wederopbouw van het land. Het is daarom ook mogelijk dat de gevechtsvliegtuigen hulp verlenen aan Afghaanse regeringstroepen. Daarnaast kunnen de toestellen worden ingezet om luchtverkenningen uit te voeren. Nederland draagt sedert
april 2005 met vier F-16 gevechtsvliegtuigen bij aan ISAF. April aanstaande loopt het mandaat van deze bijdrage af.
bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular