De commandant der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Kelder, heeft maandagmiddag op de Admiraliteit in Den Helder de eerste sessie gehad met zijn commandanten waarin aandacht wordt gevraagd voor het vergroten van de sociale controle en het verbeteren van de omgangsvormen. Aanleiding hiervoor vormt de negatieve publiciteit   afgelopen week over voorvallen van ongewenst gedrag bij de Koninklijke Marine.

Kelder heeft alle commandanten van schepen, walinrichtingen, kazernes en squadrons ontboden voor deze bijeenkomsten, waarvan er de komende dagen nog enkele worden gehouden. Voor de bijeenkomst van vanmiddag waren de commandant van een fregat, een mijnenjager en de onderzeeboot uitgenodigd, samen met hun oudste of eerste officieren en de chefs der Equipage (de hoogste onderofficieren aan boord).

Na een toelichting van Kelder konden de aanwezigen reageren en suggesties doen om de sociale controle en omgangsvormen te verbeteren. Het is nu de bedoeling dat zij hierover met hun bemanning spreken en op korte termijn naar hem terug te koppelen.
bron:MinDef