Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is zeer verheugd dat het voorstel van de Japanse overheid om de commerciële jacht op walvissen weer vrij te geven, is verworpen. Deze jacht werd in 1986 door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) verboden. Vandaag stemden de bij de IWC aangesloten landen met een duidelijke meerderheid tegen het voorstel: negenentwintig landen stemden tegen, terwijl drieëntwintig landen và³à³r stemden en vijf landen zich van stemming onthielden.

'Dit is een overwinning voor de walvissen' zegt Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland. 'Het is zeer bemoedigend dat een meerderheid bij de IWC zich heeft uitgesproken voor de bescherming van de walvissen en tegen het Japanse plan. De harde realiteit is echter, dat over een paar maanden opnieuw duizenden walvissen zullen worden gedood als Japan er met zijn vloot op uittrekt om onder het mom van wetenschappelijk onderzoek op deze dieren te gaan jagen. Hopelijk zal de uitslag van de stemming de Japanse overheid wakker schudden en is men bereid om hun plannen voor de zogenaamde 'wetenschappelijke' jacht te heroverwegen'.

Sinds de IWC in 1986 een verbod op de commerciële walvisjacht uitvaardigde, heeft Japan, onder het mom van de wetenschap, al meer dan 8000 walvissen gedood. In de afgelopen 18 jaar zijn maar liefst 40 resoluties door de IWC aangenomen, waarin de door Japan gevoerde wetenschappelijke jacht werd bekritiseerd. Eerder dit jaar maakte Japan al plannen bekend om in het kader van de jacht voor 'wetenschappelijke' doeleinden twee maal zoveel walvissen te gaan doden als voorheen in de officieel beschermde wateren van de Zuidelijk IJszee, rondom de Zuidpool. Bovendien heeft Japan aangekondigd nu ook de jacht op Gewone vinvissen, potvissen en bultruggen te zullen openen.

Opm:
De volgende landen stemden voor het Japanse voorstel om de commerciële jacht op walvissen vrij te geven:
Antigua en Barbuda, Benin, Kameroen, Ivoorkust, Dominica, Gabon, Grenada, Guinea, IJsland, Japan, Mauritanië, Mongolië, Nicaragua, Noorwegen, Palau, Rusland, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Senegal, de Salomonseilanden, Suriname, en Tuvalu.

De volgende landen stemden tegen het Japanse voorstel om de commerciële jacht op walvissen vrij te geven:
Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Chili, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Mexico, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oman, Panama, Portugal, San Marino, Slowakije, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De volgende landen onthielden zich van stemming:
China, Denemarken, Kiribati, Korea, Marokko

bron:IFAW