Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen wil van de ministers Remkes (veiligheid) en Brinkhorst (energie) weten of er goede maatregelen zijn getroffen tegen uitval van energie en mobiele telefonie. Het verbaast hem dat het Energiebedrijf Essent er afgelopen weekend niet minder dan 53 uur voor nodig had om Haaksbergen weer volledig à¢op stroomࢠte krijgen. Ook het mobiele telefoonnetwerk was langdurig uitgeschakeld.

Jansen: à¢Privatisering of niet, de minister blijft verantwoordelijk voor een adequate energievoorziening. Ik wil graag van de minister weten of er goede afspraken zijn gemaakt met de leveranciers om in noodgevallen adequaat te kunnen optredenà¢. De regio zelf heeft geen enkele macht of invloed op afspraken over noodmaatregelen, maar houdt de vinger aan de pols in het belang van de veiligheid van de inwoners. Jansen neemt de ervaringen van de gemeente Haaksbergen mee in zijn reactie naar het rijk.

Overleg

Vanmiddag spreekt Jansen minister Remkes hierover aan tijdens een besloten bijeenkomst over Terrorismebestrijding in het Provinciehuis te Zwolle. Tevens is er een brief onderweg naar minister Brinkhorst. Jansen verwacht dat dit onderwerp ook in het eerstvolgende overleg tussen de minister en de Kring van Commissarissen van de Koningin, aan bod zal komen.

Jansen nam dit weekend informeel poolshoogte in Haaksbergen en bezocht onder andere burgemeester Loohuis, die de hulpverlening in Haaksbergen coà¶rdineerde. Eerder al heeft Jansen bij diverse gelegenheden met de minister overlegd over de bestrijding van de gevolgen van grote incidenten in het algemeen. Dat ging niet over extreme langdurige overlast na noodweer, zoals afgelopen weekend in onder andere Haaksbergen.

Derde op rij

De stroomuitval in Overijssel is in korte tijd de derde op rij. In 2003 werden Denekamp (13 en 13 augustus) en Steenwijk (11 september) geconfronteerd met urenlange stroomuitval. Burgemeester Willeme loste destijds het probleem in Denekamp persoonlijk op door noodaggregaten te halen uit Duitsland.

bron:Provincie Overijssel