(EMEA Persberichten) Parijs 3 augustus 2010
De aandeelhouders van Companeo hebben een overeenkomst gesloten met The Carlyle Group die de meerderheidsaandeelhouder van de groep wordt. De directie en oprichters behouden een zeer aanzienlijk aandeel. SGPA en Alven Capital, de historische financiële aandeelhouders van de groep, behouden een minderheidsaandeel.

Companeo is de eerste Europese online B2B-marktplaats voor kleine en middelgrote ondernemingen. Via haar website, haar callcenters in Parijs (hoofdkantoor), Amsterdam, Brussel en Londen, en haar catalogi brengt de groep meer dan 700.000 ondernemingen in contact met meer dan 4.000 erkende leveranciers in Frankrijk, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. De Group heeft al meer dan 2 miljoen offerteaanvragen behandeld in meer dan 100 categorieën van producten en diensten.

"De voorbije tien jaar is Companeo snel gegroeid, zowel in Frankrijk als in Europa waar onze ontwikkelingen bijzonder veelbelovend zijn. Deze transactie beantwoordt aan drie belangrijke doelstellingen om naar een nieuwe fase over te gaan", zegt Laurent Horwitz, directeur en stichter van Companeo. "Ze geeft ons de mogelijkheid om een referentieaandeelhouder te laten deelnemen in het kapitaal zodat we de uitdaging van de internationalisatie kunnen aangaan en zo onze groei op lange termijn kunnen verzekeren. Daarnaast kunnen we op deze manier een gedeeltelijke liquiditeit bieden aan de historische financiële aandeelhouders aan wie we onze leiderspositie te danken hebben. En ten slotte brengt Carlyle ons de hulpmiddelen en vakkennis om onze groei op een organische manier of via overnames te versnellen".

Charles Letourneur, Managing Partner van Alven Capital is verheugd: "Dankzij haar perfecte beheersing van performance marketing biedt Companeo zowel haar gebruikers als haar erkende leveranciers een echte toegevoegde waarde. We zijn trots op de weg die we samen afgelegd hebben en zijn blij dat we ook in de toekomst deel mogen uitmaken van dit succes".

"We zijn verheugd over het afsluiten van deze transactie die perfect past binnen onze investeringsstrategie die zich toespitst op kmo‘˜s met sterke internationale groeimogelijkheden", aldus Vladimir Lasocki, Managing Director van The Carlyle Group en verantwoordelijk voor de transactie. "Companeo en haar directieteam onder leiding van Laurent Horwitz hebben de voorbije tien jaar een indrukwekkend parcours afgelegd. Vandaag is het bedrijf de onbetwiste leider op de Franse markt en de vestigingen in de Benelux en in het Verenigd Koninkrijk zijn aan een sterke opmars bezig. We willen de directie steunen en al onze middelen ter beschikking stellen om Companeo toe te laten haar succes in Frankrijk te bestendigen en haar Europese groei te versnellen".

Betrokken partijen:
Investeerder: The Carlyle Group
Financieel adviseur: Lazard
Bankconsortium: Socià©tà© gà©nà©rale, LCL, BNP Paribas
Financiële audit: Deloitte Finance
Juridisch adviseur investeerder: Frieh & Associà©s
Financieel adviseur investeerder: Arsà¨ne
Strategische Due Diligence investeerder: Greene6 Partners
Juridisch en fiscaal adviseur: Jones Day en Staub & Associà©s

Over The Carlyle Group:
The Carlyle Group is een internationale private equity financieringsmaatschappij met een beheerd vermogen van 90,5 miljard dollar dat sinds 31 december 2010 volledig toegewezen is aan 67 fondsen. Carlyle investeert in overnames, groeikapitaal, vastgoed- en hefboomfinancieringen in Afrika, Azië, Australië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De groep richt zich hoofdzakelijk op sectoren als luchtvaart en defensie, de auto- en transportindustrie, consumentenproducten en detailhandel, energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, industrie, openbare nutsvoorzieningen, technologische en zakelijke dienstverlening, telecommunicatie en media. Sinds 1987 heeft de groep 60,6 miljard dollar eigen kapitaal geïnvesteerd in 969 transacties. The Carlyle Group heeft meer dan 880 medewerkers in 19 landen. De ondernemingen binnen de portefeuille van de groep genereren samen een omzet van meer dan 84 miljard dollar en stellen wereldwijd 398.000 mensen tewerk. Het team van het Carlyle Europe Technology Partners fonds dat bij de transactie betrokken was, was sinds 2002 als uitvoerder of als investeerder betrokken bij de overname van 19 groeiondernemingen in Europa. www.carlyle.com

Over Companeo:
Companeo werd opgericht in 2000, en is vandaag de marktleider in het aankopen van diensten en goederen voor ondernemingen. Via zijn online zoekplatform voor leveranciers, zijn gedrukte catalogi en callcenters, heeft het bedrijf al meer dan 700.000 ondernemingen in Europa met een of meerdere van de 4.000 Erkende Leveranciers in contact gebracht, waardoor ze meer dan 650 miljoen euro omzet konden genereren bij kleine en middelgrote ondernemingen. Met een team van 140 medewerkers is Companeo aanwezig in Frankrijk, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Voor meer informatie: www.companeo.nl.

Over Alven Capital:
Alven Capital is een onafhankelijk fonds dat een vermogen van 150 miljoen euro beheert, hoofdzakelijk in opdracht van institutionele investeerders. Alven Capital neemt belangen in ondernemingen die een sterke groei kennen in sectoren als media, dienstverlening en informatietechnologie. Alven Capital investeerde al in meer dan 40 ondernemingen in Europa, waaronder Liligo, Planetveo, Aquarelle, SeLoger.com, myfab, MeilleursAgents.com, Newsweb/Boursier.com, MonShowroom,Plantes-et-jardins, Wanimo, eBoutich, Mobile Tag, Qosmos, Webhelp, Prowebce, enz. www.alvencapital.com

Over SGPA:
SGPA is een privà©fonds dat opgericht werd door Jean-Paul Guisset, stichter van JPG, marktleider wat betreft de verkoop op afstand van kantoormateriaal (thans een filiaal van Staples). SGPA neemt meerderheidsaandelen in MKB bedrijven in de B2B-sector met een sterke rentabiliteit en groeivooruitzichten, en draagt bij aan het oprichten van nieuwe ondernemingen via financiële deelnemingen in vernieuwende bedrijven of door incubatie van projecten. De Groep vertegenwoordigt meer dan 400 personen met een zakencijfer van 100 miljoen euro aan meerderheidsbelangen, en 4 minderheidsbelangen, waaronder Companeo.

Perscontacten:
Companeo
Communicatiebureau Luna Sofie De Smet : +32 (2) 658 02 92, [email protected]

The Carlyle Group
Rosanna Konarzewski: +44 (0)20 7894 1632 [email protected]
DGM - Olivier Labesse: 01 40 70 11 89, [email protected]
Alven Capital
Kablà© Communication Finance - Stà©phanie Roy: 01 44 50 54 71,
[email protected]