Vice-voorzitter Ton Heerts van de FNV meldde zondag 11 september  in het Radio 1 Journaal: "compensatie hoge benzineprijzen voor werknemers die met de eigen auto moeten rijden is een stap op weg naar herstel van vertrouwen in het kabinet" De FNV-topman erkende dat ook de vakcentrale FNV overvallen is door de stijging van de brandstofprijzen. Hij is echter wel van plan om het kabinet te houden aan de belofte dat burgers er volgend jaar niet op achteruit gaan.

Samen met collega-vakcentrale MHP wil de FNV dat het kabinet de belastingvrije kilometervergoeding voor werknemers met een eigen auto verhoogt.  

Werkgevers mogen nu tot achttien eurocent belastingvrij vergoeden, daarna betalen werknemers en werkgevers beiden hierover belasting. Nu de benzineprijs afgelopen weken met sprongen is verhoogd, willen de vakcentrales voorkomen dat de koopkracht van werknemers nog verder daalt.

 "De overheid krijgt met verhoogde benzineprijzen meer BTW binnen. Geef die dan terug aan de burgers", zegt FNV's vice-voorzitter Ton Heerts.

Hij vindt bovendien dat ook werkgevers over de brug kunnen komen. "Die achttien eurocent is slechts een norm. Werkgevers moeten zich hier niet achter verschuilen. Er zijn ook werkgevers die hun werknemers tot 27 eurocent per kilometer vergoeden. Zo kan het ook."

Heerts wijst er verder op dat de meevallers in de aardgasopbrengsten, waarmee het kabinet nu extra's wil uitdelen, zijn opgebracht door de burgers zelf: "De aardgasprijzen zijn gekoppeld aan de benzineprijzen. Hoe hoger dat bedrag, hoe meer inkomsten voor de overheid. Eigenlijk voert het kabinet een show op met geld dat van de mensen zelf is."

bron:FNV