Een medewerker van Connexxion die in februari 2005 vijf dagen heeft vastgezeten in
voorlopige hechtenis wordt niet verder vervolgd. De officier van justitie heeft in een
persoonlijk gesprek met deze medewerker aangegeven geen verdere grond voor
rechtsvervolging te zien. De medewerker zal zo spoedig mogelijk zijn functie van
VIC-medewerker weer oppakken.

 

De betreffende VIC-medewerker had op zaterdag 5 februari een aanhouding verricht wegens zwartrijden. Wegens heftig verzet heeft de medewerker de dader in bedwang gehouden waarbij deze korte tijd buiten bewustzijn is geraakt. Hierbij heeft zich geen blijvend letsel voorgedaan. Vervolgens is onze medewerker gedurende vijf dagen in voorlopige hechtenis genomen. Toen de officier van justitie een verzoek deed tot verlenging heeft Connexxion de advocaat verzocht om namens de medewerker een kort geding aan te spannen.De voorzieningenrechter heeft daarbij de medewerker in het gelijk gesteld en het OM gelast hem onmiddellijk in vrijheid te stellen.

De officier van justitie heeft besloten de zaak te seponeren na een reconstructie en
gehoorde deskundigen. De beide deskundigen met jarenlange politie-ervaring, waarvan à©à©n nog steeds in actieve dienst als politie-docent, hebben verklaard dat
de medewerker en zijn collega's volgens het boekje hebben gehandeld. Dit op een wijze die hen bovendien is onderwezen in de politie-training (IBT) die zij dienen te volgen. Dit geeft ook aan dat Connexxion zijn VIC-medewerkers volgens de juiste richtlijnen traint en dat zij voorzien zijn van de juiste bevoegdheden.

Onze medewerker heeft vervolgens negen maanden moeten wachten op de behandeling van zijn zaak. Connexxion heeft nimmer begrip gehad voor de opstelling van het Openbaar Ministerie in deze zaak maar is zeer verheugd dat de zaak is geseponeerd.

bron:Connexxion