Het vertrouwen van consumenten is in september 2006 gestegen ten opzichte van augustus. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verbeterde. Het consumentenvertrouwen stijgt nu al een jaar vrijwel onafgebroken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Consument positiever over economisch klimaat
Consumenten waren in september beter gestemd over het economisch klimaat dan een maand eerder. Vooral het oordeel over de afgelopen twaalf maanden verbeterde flink. Maar ook over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten iets positiever.

Koopbereidheid toegenomen
Ook de koopbereidheid verbeterde in september. De koopbereidheid is gebaseerd op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen en op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden. Consumenten waren positiever over de eigen financiën dan een maand eerder. Vooral het oordeel over de eigen financiën in de afgelopen twaalf maanden verbeterde sterk. Verder vonden consumenten het in september een iets betere tijd voor het doen van grote aankopen dan vorige maand.

Consumentenvertrouwen blijft stijgen
Het consumentenvertrouwen stijgt nu al een jaar vrijwel onafgebroken. Voor de vierde maand op rij zijn er meer optimisten dan pessimisten onder de consumenten. De stijging is vooral toe te schrijven aan een steeds positiever oordeel over het economisch klimaat. De koopbereidheid verbeterde het afgelopen jaar ook, maar minder sterk.

bron:CBS