In januari 2006 hebben huishoudens 1,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral aan duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten en meubels, is flink meer besteed. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De maandcijfers over consumptie zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Meer huishoudelijke apparatuur, kleding en meubels gekocht
De consumentenbestedingen aan goederen waren in januari 2,3 procent hoger dan in januari 2005. De toename is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de hogere consumptie van duurzame goederen. Hieraan is 3,8 procent meer besteed. Huishoudens hebben vooral meer huishoudelijke apparaten, kleding, schoenen en meubels gekocht. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was daarentegen 0,2 procent lager dan in januari 2005. De bestedingen aan diensten ten slotte kwamen 0,8 procent hoger uit dan een jaar eerder.
Aantrekkende bestedingen
Januari 2006 was de achtste maand op rij waarin de binnenlandse consumptie hoger uitkwam dan een jaar eerder. Het groeicijfer van 1,5 procent is ongeveer net zo hoog als de gemiddelde consumptiegroei in het vierde kwartaal van 2005.
bron:CBS