Het consumentenvertrouwen is in april 2005 verder gestegen en heeft de hoogste waarde in drie jaar bereikt. Toch zijn er nog steeds meer pessimisten onder de consumenten dan optimisten. Het vertrouwen kwam deze maand, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, uit op -16. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS. Vooral het oordeel over het economisch klimaat is verbeterd. De koopbereidheid is licht gestegen.

Het oordeel over het economisch klimaat, is deze maand duidelijk verbeterd. Het verschil tussen het percentage optimisten en pessimisten is -8. Vooral over de economie in de komende twaalf maanden zijn consumenten aanzienlijk positiever dan een maand eerder. Dit is bovendien de enige deelindicator met een positieve waarde. Dat wil zeggen dat de optimisten de overhand hebben. Over de economie van de afgelopen twaalf maanden zijn consumenten minder negatief geworden.

De koopbereidheid is deze maand licht gestegen. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden zelf en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten zijn minder negatief geworden over hun eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Over hun financiën van de afgelopen twaalf maanden en over het doen van grote aankopen veranderden ze nauwelijks
van mening.

Vanaf januari 2005 zit het consumentenvertrouwen in de lift. De stijging in de eerste vier maanden van dit jaar bedroeg in totaal 13 punten. De laatste keer dat het vertrouwen in korte tijd zoveel steeg was in juli-oktober 1999. Het consumentenvertrouwen ligt in april 2005 op het hoogste niveau na april 2002.Vergeleken met het langjarig gemiddelde is het consumentenvertrouwenechter nog wel laag.

bron:CBS