In september 2005 hebben huishoudens in Nederland 1,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van 2004. Het is de vierde maand op rij waarin de binnenlandse consumptie groter was dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Meer uitgegeven aan voeding en duurzame goederen
Huishoudens gaven in september 2005 vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen en koopdagen bedroeg de groei 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de bestedingen aan duurzame goederen, zoals consumentenelektronica, kleding en schoenen, waren aanzienlijk hoger. De toename bedroeg 2,1 procent ten opzichte van september 2004. Sinds begin 2003 is de groei van de bestedingen aan deze conjunctuurgevoelige consumptiecategorie niet meer zo hoog geweest. De toename van de bestedingen aan diensten bleef in september gematigd.

Opgaande lijn consumptie zet door
De opgaande lijn in de volumeontwikkeling van de binnenlandse consumptie  zette ook in september door. De bestedingen in het derde kwartaal waren duidelijk hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste helft van 2005 waren de bestedingen van huishoudens echter nog lager dan een jaar eerder. Dit gold vooral voor de bestedingen aan duurzame goederen. In de eerste negen maanden van 2005 samen was de binnenlandse consumptie vrijwel gelijk aan die in dezelfde periode van 2004.

bron:CBS