Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens was in april 0,5 procent kleiner dan in april 2004. Vooral de bestedingen aan duurzame goederen waren lager. Ook de consumptie van voedings- en genotmiddelen lag onder het niveau van een jaar eerder. Aan diensten is een fractie meer besteed. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Vierde maand met krimpende consumptie
April 2005 is de vierde achtereenvolgende maand waarin de binnenlandse consumptie, na correctie voor prijsveranderingen en koopdagen, lager uitkwam dan een jaar eerder. De binnenlandse consumptie kwakkelt al ruim twee jaar. In 2003 daalde het consumptievolume voor het eerst in twintig jaar en in 2004 bleef de groei beperkt tot 0,5 procent.

Vooral minder duurzame goederen gekocht
Van alle consumptiecategorieën staan de bestedingen aan duurzame goederen het meest onder druk. In vrijwel alle maanden vanaf begin 2003 was het consumptievolume van duurzame goederen, gecorrigeerd voor koopdagen, kleiner dan een jaar eerder.
Ook in de eerste vier maanden van 2005 waren huishoudens met name terughoudend in de aanschaf van duurzame goederen. Vooral aan nieuwe personenauto's werd fors minder besteed dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast was ook het volume van de bestedingen aan onder meer huishoudelijke apparaten, woninginrichting, lederwaren en schoenen kleiner dan in de eerste vier maanden van 2004.

bron:CBS