In december 2005 hebben huishoudens 0,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in december 2004. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De maandcijfers over consumptie zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.
Vooral meer uitgegeven aan duurzame goederen
De bestedingen door huishoudens aan duurzame goederen zijn in de laatste maanden van 2005 sterk aangetrokken. In december 2005 gaven consumenten 4,5 procent meer uit aan duurzame goederen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral kleding, schoenen en consumentenelektronica waren in trek. Aan nieuwe auto’s is daarentegen minder besteed dan in december 2004.
Ook aan diensten is in december meer besteed, namelijk 0,7 procent. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was echter 1,7 procent lager dan een jaar eerder. 
Sinds medio 2005 weer consumptiegroei
De consumptie door huishoudens is in de tweede helft van 2005 weer gegroeid. Huishoudens kochten in het vierde kwartaal van vorig jaar 1,3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2004. In het derde kwartaal waren de binnenlandse consumptieve bestedingen 1,1 procent hoger. De consumptiegroei over heel 2005 kwam uit op een bescheiden 0,4 procent. In het eerste kwartaal waren de binnenlandse bestedingen nog lager dan een jaar eerder.
bron:CBS