Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens was in maart 0,2 procent kleiner dan een jaar eerder. De iets lagere consumptie is volledig veroorzaakt door de teruggelopen bestedingen aan duurzame goederen. De daling in maart is minder groot dan in januari en februari. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Minder besteed aan duurzame goederen
Huishoudens hebben in maart 2005 aan goederen, voor prijsveranderingen en koopdagen gecorrigeerd, 1,1 procent minder besteed dan in maart 2004. De daling komt geheel voor rekening van de teruggelopen bestedingen aan duurzame goederen. Hieraan gaven huishoudens 4,1 procent minder uit dan een jaar eerder. De consumptie van duurzame goederen heeft al twee jaar flink te lijden van de kwakkelende economie. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen waren wel hoger dan in maart 2004. Ook aan diensten werd meer uitgegeven dan een jaar eerder.

Ook minder consumptie in eerste kwartaal.
Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens was in het eerste kwartaal van 2005 kleiner dan een jaar eerder. In de vier voorgaande kwartalen was het volume telkens iets groter dan een jaar eerder.

bron:CBS