(Persbericht) Implementatie van nieuwe DB2-database resulteert in extra schijfruimte en tijdwinst

Geertruidenberg, 9 november 2010 - Coop Supermarkten, een ambitieuze, snel groeiende retailorganisatie, heeft de housing en hosting van haar SAP-systemen uitbesteed aan myBrand. De systemen, die draaien op het SAP on Demand-platform van de SAP-dienstverlener, worden 7 x 24 uur per week proactief gemonitord om een optimale beschikbaarheid te garanderen en de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. Dankzij de gelijktijdige implementatie van een DB2-database zijn de bedrijfsgegevens nu bovendien sneller benaderbaar.

Coop is de afgelopen jaren sterk gegroeid, in marktaandeel à©n aantal vestigingen. Nog dit jaar opent de organisatie haar tweehonderdste winkel in Nederland. Met circa 20.000 orderregels per dag en ruim 4.000 medewerkers mag Coop zich inmiddels tot de grotere supermarktketens van ons land rekenen. Door de forse groei kreeg de organisatie steeds meer behoefte aan een flexibele en vooral stabiele hosting van de vijftien SAP-systemen die zij in gebruik heeft.

Perfecte match
De food retailer ging op zoek naar een SAP-partner die begreep wat het managen van een supermarktketen inhield, zoals een 7 x 24-uurs beschikbaarheid vanwege de uitwisseling van orders tussen winkels, distributiecentra en leveranciers, intensief EDI-verkeer en winkels die zeven dagen per week open zijn. En dat alles tegen zo laag mogelijke kosten. myBrand gaf er van het begin af aan blijk van de dynamiek van de processen binnen de retailorganisatie goed te begrijpen. Ook de SAP on Demand-oplossing die de SAP-dienstverlener Coop bood, viel in de smaak. Deze oplossing voorziet in een betrouwbaar en flexibel platform waarbij enkel betaald wordt voor de capaciteit die werkelijk gebruikt wordt. Verder sloot het organisatiemodel van myBrand fraai aan bij dat van de retailorganisatie. Coop is, zoals de naam al aangeeft, een coà¶peratie waarin de leden - consumenten en ondernemers - de enige aandeelhouders zijn. In het participatiemodel dat myBrand hanteert, heeft een substantieel deel van de medewerkers meer dan zeventig procent van de aandelen in bezit. Al met al een perfecte match dus.

Gecombineerd SAP/DB2-platform
De transitie van de SAP-systemen van Coop naar het SAP on Demand-platform van myBrand verliep vlekkeloos. De functionaliteit werd in à©à©n weekend overgezet. Daarbij vond tevens een conversie plaats van de oude Oracle-database naar het databasemanagementsysteem van IBM (DB2 versie 9.7). Als gevolg van de sterke groei van Coop was de database van de retailorganisatie uit haar jasje gegroeid. Door de opgeslagen data naar DB2 te migreren en te comprimeren, kon de database in omvang meer dan gehalveerd worden, terwijl - dankzij het afgenomen verkeer tussen schijven en servers - een significante snelheidswinst behaald kon worden.

Geïntegreerde dienstverlening
De geïntegreerde dienstverlening die myBrand Coop biedt, bestaat uit technische en functionele support. De technische support omvat de hosting van alle SAP-systemen van de retailorganisatie op het SAP on Demand-platform. De functionele support omvat werkzaamheden op het gebied van onder meer PI, ABAP en logistiek. Omdat de beschikbaarheid en performance van de SAP-systemen voor de bedrijfsvoering van Coop cruciaal zijn (zo worden de distributiecentra van de supermarktketen rechtstreeks door SAP aangestuurd), heeft myBrand zich verplicht ervoor te zorgen dat de uptime onder alle omstandigheden boven de 99,8 procent ligt.

Innovatieve uitdaging
"De implementatie van het gecombineerde SAP/DB2-platform was een innovatieve uitdaging. Deze hebben we in goede samenwerking met myBrand opgepakt," zegt Herco Boer, Financieel Directeur Coop Holding. "De eerste bevindingen zijn positief. De extra inspanningen die door beide partijen, met name in de beginfase, geleverd zijn, hebben geresulteerd in een stabiel platform en een goed begrip van elkaars business. Ik ben ervan overtuigd dat dit de komende jaren, zeker bij upgrades en nieuwe ontwikkelingen, vruchten zal afwerpen."

"De samenwerking met Coop is voor ons het bewijs dat het leveren van kwaliteit een basisvoorwaarde is, maar dat de culturele klik tussen partijen het echte verschil maakt," aldus Gijs Bennink Bolt, Directeur myBrand. "De grote afhankelijkheid van Coop van de gebruikte SAP-omgevingen gekoppeld aan de pragmatische en resultaatgerichte instelling van beide partijen maakt dat de samenwerking niet alleen succesvol is, maar ook bijzonder prettig verloopt."

Over Coop Supermarkten
Coop Supermarkten is een resultaatgerichte, herkenbare, zelfstandige coà¶peratie die, bewust van haar maatschappelijke positie, een optimaal pakket van levensmiddelen en gerelateerde producten/diensten levert aan consumenten- en ondernemersleden. Coop belevert, verspreid over het land, meer dan 200 supermarkten onder andere onder de vlag van CoopCompact, Coop en Supercoop. In 2009 behaalde Coop een consumentenomzet van € 0,78 miljard. In april kondigde Coop Supermarkten de aankoop van 19 supermarkten aan en startte de nieuwe campagne ´Bij Coop bent u de baas'.Meer informatie over Coop Supermarkten vindt u op www.coopsupermarkten.nl

Over myBrand
myBrand biedt SAP-diensten op het gebied van advies, implementatie, support en exploitatie. De integrale SAP-dienstverlener combineert een brede kennis van zaken met een pragmatische aanpak en veel ervaring en richt zich vooral op de corporate midmarket. myBrand is opgericht in 2004 en heeft vestigingen in Geertruidenberg en Oegstgeest. Er werken ongeveer 150 mensen.

Bekende namen in het klantenbestand van myBrand zijn onder andere: Koninklijke BAM, Bruna, Compass Group, DOMO Polypropylene, De Hans Anders Retail Group, Koninklijke Gazelle, Kawasaki, Stork, Talis en Visscher Caravelle. Meer informatie over myBrand vindt u opwww.mybrand.nl

Contactpersonen voor de pers:

myBrand
Seger Theuns
Tel. +31 (0)162 - 571 535
[email protected]

The Communication Force
Nanda Bechtholt
Tel. +31 (0)23 - 56 56 850
[email protected]