Op 9 en 23 juli en op 6 en 20 augustus organiseert Nieuw Land Erfgoedcentrum schilder en fotografie workshops voor kinderen. Samen met 7 andere musea rond het IJsselmeer laat Nieuw Land zich inspireren door het thema ´Schilders aan de Zuiderzee'. Met deze creatieve workshops kunnen kinderen zelf ´Schilder aan de Zuiderzee' worden.

Schilderworkshop
´Plezier' is het motto van deze schilderworkshop! Het creatieve proces volgt als vanzelf. De kinderen leren in de schilderworkshop iets over de aquarelleertechniek, waarvan zij die middag gebruik gaan maken. Zij ervaren hoe je als ´schilder' goed moet kijken en waarnemen voordat je iets op papier kunt zetten. De kinderen gaan schilderen aan de hand van het prachtige uitzicht op het Markermeer of aan de hand van bijzondere voorwerpen uit de collectie van Nieuw Land. Afhankelijk van de ervaring van het kind zal de docent iets meegeven over structuur, compositie en kleurgebruik.

Fotoworkshop
Met de fotoworkshop wil Nieuw Land kinderen op speelse wijze kennis laten maken met (digitale) fotografie. De workshop beoogt kinderen op een andere manier te laten kijken naar de omgeving. Allereerst leren zij omgaan met een (digitale) camera. De docent probeert hen vervolgens ´oog voor detail' bij te brengen en gevoel voor ´compositie'. Daarna gaan de kinderen de omgeving vastleggen met de camera vanuit verschillende gezichtspunten. De foto's worden bekeken en besproken.

De workshops vinden plaats op 9 en 23 juli en op 6 en 20 augustus om 14.00 uur en zijn bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Er is ruimte voor 10 kinderen per workshop. Naast de kinderentreeprijs van Nieuw Land (à¢?¬ 3,50) kost de workshop à¢?¬ 3,50. Aanmeldingen graag vooraf bij de receptie, tel. 0320-22 59 00.

Gouden Cirkel
Op initiatief van ´De Gouden Cirkel' hebben acht musea rond de voormalige Zuiderzee zich laten inspireren door het thema ´Schilders aan de Zuiderzee'. De musea organiseren komend seizoen bijzondere exposities en activiteiten. Ieder museum geeft het thema op geheel eigen wijze vorm. Naast Nieuw Land zijn de deelnemende musea: Jopie Huisman Museum in Workum, Stadsmuseum Harderwijk, Gemeentemuseum Elburg, Museum 't Vurhuus in Spakenburg, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Westfries Museum in Hoorn en het Edams Museum. Samen met De Gouden Cirkel hebben de musea een sfeervolle folder ontwikkeld, waarop openingstijden en duur van exposities en activiteiten duidelijk zijn weergegeven. De folder is verkrijgbaar bij de VVV's, attracties en musea in het IJsselmeergebied.
De Gouden Cirkel stelt zich ten doel mensen de cultuurhistorie van het gebied rondom de voormalige Zuiderzee te laten ervaren.

bron:Nieuw Land Erfgoedcentrum