Steeds meer mensen met een verstandelijke handicap wonen in een reguliere wijk. Op papier begint daar de integratie. Maar wordt iemand met een beperking ook echt in de maatschappij opgenomen, op het moment dat hij de instelling verlaat en de wijk in gaat? VWS heeft jonge ontwerpers van over de hele wereld uitgedaagd om een nieuwe kijk te ontwikkelen op de sociale integratie van gehandicapten in de wijk. Hun creatieve oplossingen zijn gebundeld in het boekje Integrated Living. `Jullie hebben ons laten zien dat je met betrekkelijk eenvoudige middelen de obstakels tussen wel en niet gehandicapten kunt gladstrijken', zei staatssecretaris Ross tegen de jonge ontwerpers bij de presentatie van Integrated Living.

Enkele voorbeelden van de ontwerpen

* een uitzendbureau voor mensen met een verstandelijke handicap. De uitzendkrachten zijn tegen betaling in te schakelen voor klusjes als het knippen van de heg, opruimen en appeltaart bakken.
* een nieuw beroep: de provocateur. Deze moet mensen met een verstandelijke handicap `avonturen' laten beleven in de maatschappij. De provocateur lokt de ambities van mensen met een verstandelijke beperking uit door gedurfde doelen te stellen en die in de praktijk brengen.

* openbare tuinen in de stad. Deze tuinen met bijvoorbeeld groente- en fruitplanten worden onderhouden door mensen met een verstandelijke handicap. De producten uit de tuinen kunnen weer worden verkocht aan de buurtbewoners. Daardoor ontstaan er op een natuurlijke manier ontmoetingen.

bron:VWS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular