Onder leiding van de officier van justitie in Rotterdam is de afgelopen weken een criminele organisatie opgerold die zich onder andere bezighield met mensenhandel en (soft)drugshandel. Bij aanhoudingen en doorzoekingen is onder andere een hennepkwekerij met ongeveer 20.000 stekjes en 700 moederplanten in Drenthe gevonden.

De zaak kwam aan het rollen toen bij het ontmantelen van een hennepkwekerij in de Volmarijnstraat in mei in Rotterdam een 35-jarige Bulgaarse vrouw werd ontdekt. In de kwekerij stonden enige honderden planten en duizenden stekken. De vrouw verklaarde tegen haar wil bij de kwekerij te zijn vastgehouden. Ook deed de vrouw aangifte van verkrachting.

Het onderzoek leidde vervolgens naar een kassencomplex in het Drentse Klazienaveen. Naar het zich laat aanzien werden daar de stekjes gekweekt die vervolgens naar kwekerijen in de regio Rotterdam werden vervoerd. In woningen bij het complex werden ook nog 14 illegalen gevonden. Deze mensen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en hebben het land inmiddels verlaten.

In Rotterdam, Maassluis en Klazienaveen werden vier mensen aangehouden die worden verdacht van mensenhandel, overtreding van de Opiumwet en deelname aan een criminele organisatie. Twee van hen worden ook verdacht van verkrachting. De aanhoudingen werden begin juli en deze week verricht. Drie aangehouden personen, een illegale man en vrouw van 45 en een Maassluizer van 45, zitten al in voorlopige hechtenis sinds begin juli. Dinsdag 18 juli werd een 43-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek wordt voortgezet.

bron:OM