Politie Haaglanden heeft, in samenwerking met de Sociale Inlichtingen en Opsporings Dienst (SIOD), een criminele organisatie ontmanteld die zich bezighield met de teelt van en handel in hennep. Op maandag 27 maart werden in Den Haag vier personen aangehouden. Zij worden er van verdacht leiding te geven aan het structureel knippen van hennep op diverse locaties in Nederland. Het gaat om vier mannen uit Den Haag van 36, 39, 40 en 47 jaar oud. In vier woningen en twee bedrijfslocaties in Den Haag, Naaldwijk en Berkel en Rodenrijs zijn doorzoekingen verricht.

Voor het knippen van de hennep maakten verdachten gebruik van tientallen personen van voornamelijk Bulgaarse afkomst die niet gerechtigd waren tot het verrichten van arbeid in Nederland . Deze mensen werden gedeeltelijk onder valse voorwendselen geronseld voor deze werkzaamheden. De SIOD onderzoekt of hier sprake is van uitbuiting. In de afgelopen maanden zijn in dit onderzoek al 72 knippers en knipsters in het Westland aangehouden en werden er honderden kilo's henneptoppen in beslag genomen. Bij deze aanhoudingen werd nauw samengewerkt met de Vreemdelingenpolitie van Regiopolitie Haaglanden. De Arbeidsinspectie zal de aangehouden personen een bestuurlijke boete opleggen voor het in dienst hebben van illegale werknemers.
Bij de doorzoekingen op 27 maart werden een groot contant geldbedrag, een doorgeladen vuurwapen en twee voertuigen in beslag genomen. De vier verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.
bron:OM