CSM nv heeft besloten de mogelijkheden te onderzoeken van verkoop van haar suikerdivisie. Deze stap moet worden gezien in het kader van de verdere stroomlijning van de portfolio van CSM. CSM wil zich concentreren op wereldwijde marktleidersposities in haar groeimarkten. Dat zijn enerzijds de markten voor bakkerij-ingrediënten en -producten en anderzijds die voor melkzuur en -derivaten.

CSM Suiker is een goed functionerend suiker- en suikerspecialiteitenbedrijf. CSM Suiker produceert en verkoopt jaarlijks ca 350.000-380.000 ton suiker. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Diemen en twee productielocaties:
-Vierverlaten (Hoogkerk, Groningen), waar suiker uit bieten wordt geproduceerd. Deze fabriek verwerkt 18.500 ton suikerbieten/dag.
-Breda, waar suikerspecialiteiten worden geproduceerd (stropen, basterd suiker, vloeibare suiker etc.) en waar het centraal laboratorium is gevestigd.
Gerard Hoetmer, CEO van CSM nv: “CSM Suiker is een uitstekend lopend bedrijf. De fabriek in Vierverlaten behoort tot de meest efficiënte suikerfabrieken in Europa. We zien nog steeds mogelijkheden voor verdere efficiency verbeteringen, maar met de nieuwe suikermarktordening breken andere tijden aan. Met een verkoop verwachten wij dat CSM Suiker ook op termijn haar sterke positie zal weten te behouden. CSM nv ziet zichzelf niet als consolidator van de Europese suikermarkt.”
In totaal zijn er ca 300 medewerkers in vaste dienst; daarnaast wordt er in de campagne gebruik gemaakt van ca 75 tijdelijke medewerkers. Het bedrijf heeft een omzet van jaarlijks EUR 250 miljoen en is goed winstgevend. Om het proces van een mogelijke verkoop te begeleiden is een bank ingeschakeld.
De suikersector in Europa wordt sterk bepaald door de Europese suikermarktordening. De huidige marktordening loopt af per juli 2006. Daarna wordt een nieuwe marktordening van kracht, die een looptijd heeft tot 2014/2015.

CSM nv is een wereldwijd opererende producent en leverancier van bakkerijproducten en voedingsingrediënten. Bakkerij-ingrediënten en -producten, melkzuur, melkzuurderivaten en suiker zijn de belangrijkste productgroepen van CSM. Met deze activiteiten heeft CSM een jaaromzet van EUR 2,8 miljard en een personeelsbestand van circa 8.900 medewerkers. CSM is actief in Europa, de VS, Canada, Brazilië en Azië. Meer info: www.csm.nl
Bron : CSM