Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen 2006 toegekend aan Nicoline van der Sijs. De prijs, groot 50.000 euro, wordt 6 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Nicoline van der Sijs (Heerlen, 1955) uit Utrecht studeerde Slavische taal- en letterkunde in Utrecht. In 2001 verscheen onder de titel 'Chronologisch woordenboek. De ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen' haar dissertatie, waarvoor zij de geschiedenis van achttienduizend hedendaagse Nederlandse woorden onderzocht. Nicoline Van der Sijs is redacteur bij Van Dale Lexicografie voor diverse woordenboeken, waaronder de Grote Van Dale, hoofdredacteur van het Etymologisch woordenboek en redacteur van 'Trefwoord', tijdschrift op het gebied van lexicografie en lexicologie. In 2001 kreeg zij  de ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor de hertalingen van oude, belangrijke taalkundige werken. Popularisering in de beste zin van het woord is haar grote gave.

Uit het juryrapport
'Nicoline van der Sijs is een ideale prijswinnaar. Haar wetenschappelijk werk op het gebied van de etymologie en de geschiedenis van de Nederlandse taal is niet alleen vernieuwend maar ook inspirerend.  Ze weet daarnaast met tal van boeken en artikelen een groot publiek te bereiken met  belangstelling voor de eigen taal en de ontwikkelingen daarin'.

De jury bestond uit Els Kloek, Sijbolt Noorda, Riet Schenkeveld-van der Dussen en Paul Schnabel.

bron:Prins Bernhard Cultuurfonds