CWI: Lichte daling aantal werkzoekendenHet aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) is in juni met 2.000 (-0,3%) gedaald tot 692.900. Uitgedrukt in een percentage van de beroepsbevolking komt het nww-percentage voor juni 2005 uit op 9,2%.

De daling is vrijwel geheel terug te voeren op de daling van het aantal nww onder mannen (0,6%). Het aantal nww onder jongeren tot 23 jaar blijft meer dan gemiddeld dalen. Eind juni is 6,5% van het totale nww-bestand jonger dan 23 jaar, terwijl dit een jaar geleden nog 7,6% was. Het aandeel van ouderen (40 jaar en ouder) in het nww-bestand blijft toenemen, van 51% in juni 2004 naar 54% in juni 2005.

Het aantal vacatures dat door werkgevers bij CWI werd ingediend bedroeg de eerste helft van dit jaar 153.400, dat is eenderde méér dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Daarnaast werden nog eens 93.686 vacatures rechtstreeks door werkgevers op werk.nl geplaatst.

In het eerste half jaar van 2005 verleende CWI 30.401 vergunningen voor ontslag, dat is 8% minder dan in 2004. Het sterkst daalde het aantal verleende ontslagvergunningen vanwege arbeidsongeschiktheid (- 14%). Het aandeel van verleende ontslagvergunningen om bedrijfseconomische redenen is in vergelijking tot vorig jaar iets toegenomen.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Vandaag publiceert het CBS cijfers over de werkloze beroepsbevolking in zijn persbericht op de website. Vandaag publiceert CWI zijn 'Nieuwsflits arbeidsmarkt' met cijfers over de niet-werkende werkzoekenden.
Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij CWI die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk artikel www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/arbeid/arbeidsmarkt/cbs-cwi-cijfers.pdf
Meer informatie over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en het aantal werkzoekenden, gespecificeerd naar leeftijd, opleiding, beroep en andere kenmerken, vindt u in de Nieuwsflits Arbeidsmarkt juni 2005 op www.cwinet.nl in de rubriek CWI Actueel. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Henriëtte Muller (020 751 5149).

bron:CWIComments are closed.
%d bloggers liken dit: