Op 2 mei 2005 is Cyprus samen met Malta en Letland in een tweede ronde van nieuwe lidstaten toegetreden tot het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie, ERM-II (Exchange Rate Mechanism). Vanwege het opgelopen begrotingstekort miste Cyprus de eerste ronde in juni vorig jaar waarbij Slovenië, Estland en Litouwen toetraden. De zes nieuwe lidstaten die nu deel uitmaken van ERM-II willen rond 2007 de euro invoeren, maar voldoen nog niet aan alle criteria.

Cyprus had in 2004 een begrotingstekort van 4,8 procent van het BBP en een overheidsschuld van 74,9 procent van het BBP. Doelstelling van de Cypriotische regering is in 2005 aan het begrotingstekort-criterium van 3 procent van het BBP te voldoen en de overheidsschuld in 2008 naar 60 procent van het BBP terug te brengen.
De koers waarbij de Cypriotische Pond in het ERM aan de euro is vastgekoppeld, is 1 euro = 0,585274 Cypriotische Pond. Ondanks geruchten dat de Cypriotische Pond zou zijn overgewaardeerd, is devaluatie volgens de Cypriotische Centrale Bank niet aan de orde, omdat het effect hiervan vanwege strikte loon-indexatie in Cyprus gering zou zijn.

bron:EVD