Het Daderteam van de politie Apeldoorn heeft onlangs de 45e veelpleger aangehouden. Daarmee heeft ze het doel – 45 aangehouden veelplegers op 1 april 2006 – ruimschoot gehaald. Dat het Daderteam erg succesvol is blijkt ook wel uit het aantal aangehouden overige verdachten, ruim 40, o.a. voor fietsdiefstallen en heling.

Het Daderteam, van start gegaan op 1 april 2005, bestaat uit zes politiemensen die hiervoor specifiek zijn vrij gemaakt. Ze werken volgens een flexibel rooster en zijn ook in de avond, nacht en weekenden actief. Dus vooral op de momenten dat veelplegers hun slag slaan.
De rechercheurs van het Daderteam richten zich speciaal op de veelplegers van delicten die volgens de politieanalyses het meest worden gemeld, zoals woninginbraken, fietsdiefstal, auto-inbraken en het dealen van drugs.
Met name de zogenaamde “intelligente veelplegers”, de veelplegers die zich moeilijk laten pakken, krijgen van het daderteam speciale aandacht. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de politieteams in het district, die ook een verhoogde aandacht hebben voor de veelplegers.
Bij de aanhouding van een veelpleger volgt de politie een vast protocol, waarbij de veelpleger in verzekering wordt gesteld en ook wordt voorgeleid bij de rechter-commissaris.
De lijst van het district Apeldoorn telt 124 veelplegers. Op dit moment zit bijna de helft van alle veelplegers vast. Tegen 8 veelplegers is het afgelopen jaar een ISD-maatregel (Insluiting Stelselmatige Daders) uitgesproken door de rechter. Dat betekent dat ze twee jaar worden ingesloten. In die tijd kunnen ze meewerken aan een hulptraject. Met name aan dit laatste hecht de politie grote waarde.
Veelplegers aanhouden is één, maar zorgen dat ze niet in hun oude fouten vervallen is misschien nog belangrijker. De gemeente Apeldoorn is momenteel bezig deze opvang en begeleiding te organiseren vanuit haar regierol in integrale veiligheid.
Bron:Politie Noord en Oost Gelderland