Het economisch belang van dagtoerisme vanuit Duitsland naar Nederland wordt zwaar onderschat! Duitsers maken namelijk maar liefst 27 miljoen dagtochten per jaar naar ons land. Eenmaal in Nederland aangekomen geven de Duitsers relatief veel geld uit. Gemiddeld 45 euro per persoon per dagtocht. In totaal komt dat neer op ruim 1,2 miljard euro aan bestedingen.

Hiermee wordt in Nederland een werkgelegenheid gegenereerd van 10.000 banen. Deze uitspraken deed dr. Joachim Maschke van het Deutsches Wirtschaftswissenschaftliches Institut fà¼r Fremdenverkehr (DWIF) gisteren tijdens het NRIT symposium Trends in de praktijk in Diemen. De conclusies van Maschke komen uit een zeer recent door zijn instituut afgerond grootscheeps onderzoek naar dagtochten van Duitsers.

Tijdens het NRIT-symposium werden over diverse toeristische sectoren nog de volgende interessante uitspraken gedaan:

VVVs:
Nederlandse VVVs moeten professioneler gaan opereren en minder afhankelijk worden van subsidies. De tijd van gratis folders uitdelen is voorbij. VVVs moeten zelf met commerciële dienstverlening geld gaan verdienen.

Attractieparken:
Attractieparken moeten niet langer gericht zijn op groei in aantal bezoekers, maar moeten meegroeien met de samenleving. Dit betekent dat attractieparken zich meer moeten richten op verdieping van de inhoud. Kruisbestuivingen tussen musea en attractieparken bieden hierbij interessante mogelijkheden.

Recreatiebungalowsector:
Het aantal bungalowvakanties van Nederlanders staat onder druk. Vooral bij jongeren en jong-volwassenen tot en met 29 jaar is de vakantiebungalow de afgelopen jaren minder populair geworden. Het aandeel senioren op deze markt is gegroeid. Recreatiebungalows zijn te weinig afgestemd op de toenemende kwaliteitseisen van de consument. Meest populaire extra voorzieningen in de bungalows zijn de vaatwasser, magnetron en een bubbelbad. Deze voorzieningen worden momenteel echter nog relatief weinig in vakantiebungalows aangetroffen.

bron:NRIT