Persbericht

Softwareplatform meet en analyseert de CO2-uitstoot voor supply chain van 35.000 producten

´s-Hertogenbosch, 2 april 2012 à¢â‚¬” Danone stelde zich in 2008 het ambitieuze doel om in 2012 zijn CO2-uitstoot wereldwijd met 30 procent terug te brengen. Het concern wilde deze besparing realiseren voor 35.000 producten. De CO2-reductie moest plaatsvinden in de gehele keten: vanaf het inkopen van grondstoffen, het productieproces op alle plants en fabrieken, de fabricage van verpakkingen, opslag en transport tot en met het wegwerpen van de verpakking door de consument. Om deze uitdaging te realiseren, hebben Danone en SAP hun expertise en know-how gebundeld en een oplossing gebouwd die de exacte impact van Danone op het milieu meet.
 
De door Danone en SAP gezamenlijk ontwikkelde oplossing is volledig geïntegreerd in Danone‘˜s SAP infrastructuur: 80 procent van de gegevens over de levenscyclus van producten wordt automatisch verzameld. Zo verkrijgen operationele managers praktische informatie, waarmee zij strategische opties kunnen analyseren. Daarnaast kunnen zij direct actie ondernemen ten aanzien van het milieu als dat nodig blijkt te zijn. Denk hierbij aan veranderingen op het gebied van productontwikkeling, het selecteren van ingrediënten, alternatieve vormen van sourcing en transport of zelfs investeringen. De verzamelde data kunnen gecontroleerd en volledig getraceerd worden, en bieden à©à©n keer per maand actuele informatie.
 
CO2-reductie als bonussysteem
à¢â‚¬Å“Deze oplossing heeft ervoor gezorgd dat onze CO2-uitstoot het probleem van à¡lle Danone-medewerkers is geworden. We proberen hiermee ook iedereen achter het CO2-reductieplan te krijgenà¢â‚¬, zegt Myriam Cohen-Welgryn, vice president van Danone Nature. à¢â‚¬Å“Doordat de analyse onderdeel van onze IT-infrastructuur is geworden, verkrijgen we waardevolle informatie voor onze besluitvoering. Het platform is in feite uitgegroeid tot een katalysator voor veranderingen binnen de gehele onderneming. Bovendien zijn we er in geslaagd om onze CO2-reductieplannen integraal onderdeel van ons bonussysteem voor bestuurders te maken.à¢â‚¬
 
Uitrol van SAP oplossing
De nieuwe SAP oplossing is voor het eerst toegepast bij twee Danone-bedrijven in Spanje. Vervolgens is het succesvol getest door twee zuivelbedrijven in België en door Stonyfield Farms in de Verenigde Staten. Aan het eind van het jaar moet de nieuwe oplossing draaien in veertig business units van Danone, dat goed is voor 70 procent van de omzet en 35.000 producten. Danone wil de software uiteindelijk uitrollen in al zijn wereldwijde vestigingen, en in alle vier zijn divisies: verse zuivelproducten, babyvoeding, gebotteld water en medische voeding.
 
Commitment duurzaamheid
à¢â‚¬Å“Deze gecombineerde prestatie met Danone is een goed voorbeeld van hoe SAP bedrijven helpt om beter te draaien, ook vanuit milieustandpuntà¢â‚¬, zegt Robbert Jacobs, Chief Sustainability Officer bij SAP Nederland. à¢â‚¬Å“We zijn trots op onze samenwerking met Danone, die - net als wijzelf - een sterke visie op duurzaamheid heeft.à¢â‚¬
 
Duurzaamheid voor andere bedrijven
Danone en SAP zijn het erover eens dat het openbaar maken van de resultaten van dit project andere bedrijven zal helpen bij het beter managen van zowel hun financiële performance als hun prestaties op het gebied van milieu, en dat het transformatie op een duurzame manier ondersteunt. SAP gaat de oplossing daarom ook aanbieden aan andere organisaties.
 
Over Danone
Danone is een van de snelst groeiende bedrijven in de voedingsindustrie ter wereld. Zijn missie is het brengen van gezondheid door voeding aan zoveel mogelijk mensen. De groep, waarvan de producten worden verkocht op vijf continenten, heeft meer 180 productieplants en ongeveer 100.000 medewerkers. In 2011 realiseerde Danone een omzet van 19 miljard euro, waarvan meer dan de helft in opkomende markten. De groep bekleedt topposities in gezonde voeding in vier markten: verse zuivelproducten, babyvoeding, gebotteld water en medische voeding. Danone is genoteerd aan Euronext Paris. De aandelen maken deel uit van toonaangevende indexen van bedrijven die blijk geven van grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals de Dow Jones Sustainability Indexes, ASPI Eurozone en de Ethibel Sustainability Index.
 
Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 176,000 klanten (inclusief oud-Sybase klanten) software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.nl.
 
Hoge resolutie beeldmateriaal van SAP is beschikbaar op www.sap.com/photos
Voor videoverhalen over uiteenlopende onderwerpen kunt u terecht op www.sap-tv.com
Volg SAP op Twitter voor het laatste nieuws
Wilt u persberichten over SAP niet langer ontvangen, klik hier.
 
Voor meer informatie over dit bericht:
 
SAP
Cees Kardolus
T: 073 645 77 39
E: [email protected] 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular