Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft hedenmiddag op het Binnenhof aan de soldaten der eerste klasse J.J. Kloek en E.R. Jongbloed het Kruis van Verdienste uitgereikt wegens 'moedig of beleidvol gedrag tegenover de vijand'. Beide soldaten hebben tijdens hun missie in Irak in mei 2004 met gevaar voor eigen leven voorkomen dat slachtoffers aan Nederlandse zijde zijn gevallen.

Op het moment dat de groep van de beide soldaten bij het inrichten van een 'vehicle checkpoint' op vijandige partijen stuitte, hebben zij beiden teruggeschoten zodat hun collegae dekking konden zoeken. Tijdens dit incident lagen beide soldaten voortdurend zelf onder vuur en stonden zij in een onbeschermde positie. Door deze dappere actie kon de aanval uiteindelijk worden afgeslagen en waren er geen doden of gewonden te betreuren aan Nederlandse zijde.

De soldaten maakten deel uit van Stabilisation Force Iraq 3 (SFIR 3) en behoren tot 42 Pantserinfanteriebataljon regiment Limburgse Jagers. SFIR 3 heeft een bijdrage geleverd aan de bevordering van de stabiliteit en wederopbouw in de provincie Al Muthanna van maart tot juli 2004.

Sinds 1941, het jaar waarin deze onderscheiding werd ingesteld, hebben 2083 mensen het Kruis van Verdienste ontvangen. De laatste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt was in 1963 naar aanleiding van inzet in Nieuw Guinea.

bron:MinDef