Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal is de WK-kwalificatie met een magistrale stunt begonnen. In Frankrijk werd meteen de volle buit weggekaapt. Nederland zegevierde zeer verrassend in Angers met 1-0 over de halve finalist van het recente EK. Marloes de Boer werd matchwinner.

 

De blonde voorstopper was succesvol bij een standaardsituatie. De Boer zette halverwege de tweede helft het hoofd vol tegen een vrije trap van Annemieke Griffioen en kopte prachtig binnen. Het bleek uiteindelijk de enige goal van de wedstrijd. Nederland kreeg meer kansen via met name Manon Melis en Gilanne Louwaars, maar was niet scherp in de afronding.

Aan de andere kant, voor het doel van Marleen Wissink, speelden zich nauwelijks hachelijke momenten af. De verdediging had de organisatie goed onder controle. Voor rust moest Nederland wel het initiatief aan de Franà§aises laten zonder grote kansen weg te geven. In de tweede helft bepaalde Nederland de gang van zaken.

De overwinning is een grote opsteker voor ploeg en begeleiding. KNVB-coach Vera Pauw kon slechts op afstand genieten. Zij was wegens privà©-omstandigheden afwezig. Assistent Ed Engelkes nam de honneurs waar en deed dat met verve. Engelkes reist later door naar Macedonië waar hij Vrouwen onder 19 door de EK-kwalificatie moet zien te loodsen.

Met de zege op Frankrijk maakt Nederland niet alleen een vliegende start in de kwalificatiereeks richting het WK 2007 in China, ook boekt de ploeg uitgerekend nu de eerste winstpartij sinds de aanstelling van Pauw in oktober 2004. In de voorbije twaalf maanden werd er in acht oefenwedstrijden vier keer gelijk gespeeld en vier keer verloren. Bovendien was de productiviteit een zorgenkindje. Alleen tegen Canada viel een oranjegoal te noteren.

Frankrijk en Nederland kenden elkaar nog van een recente vriendschappelijke wedstrijd. In april van dit jaar oefenden beide landen tegen elkaar op Frans grondgebied. Die wedstrijd had een waarschuwing voor de Franse vrouwen moeten zijn, want hij eindigde destijds in 0-0.

De Nederlandse vrouwen vervolgen de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd op 29 oktober in Oostenrijk. Daarna wordt op 17 november voor het eerst op eigen bodem gespeeld, tegen Engeland. Op 12 oktober wacht eerst nog een oefenwedstrijd tegen Zwitserland, in het Oosterenkstadion in Zwolle.

bron:KNVB