Zoetermeer 20.05.2010

DE DEBUUTROMAN VAN PETER VAN IERSEL IS UITGEKOMEN.

De gebeurtenissen in ´EEN CIRKEL VAN GRIND‘˜ spelen zich af op en rond het Keizer Karelplein van Nijmegen. De hoofdpersoon blikt samen met anderen terug.

Pierre van Zuidwijk is 72 jaar en gaat terug naar de stad waar zijn leven begon. Hij ontmoet karakteristieke mensen die inkijkjes geven in het leven van de afgelopen 130 jaar. De personen die hij ontmoet, hebben een duidelijke mening over het verleden en ook het heden houdt hen bezig. Gaandeweg het boek leren we ook Pierre beter kennen. Hij peinst en redeneert er op los, maar ziet steeds meer de betrekkelijkheid.

REALITEIT?
Een van Pierre‘˜s gesprekspartners zegt: ´De mens heeft de neiging de wereld op te delen in tegenstellingen. Realiteit en verbeelding lijken los van elkaar te staan. Deze manier van denken is zo normaal geworden dat je er niet bij stilstaat. Toch zijn realiteit en verbeelding niet perfect deelbaar. Een kunstenaar kan een tijdgeest beter weergeven dan een chroniqueur, een andere keer is het juist andersom.‘˜ Pierre rolt in zijn zoektocht naar het verleden van het een in het ander. Adresboeken en foto‘˜s roepen herinneringen op. Mensen die in hetzelfde huis woonden als hij halen oude gevoelens naar boven.

KLEIN, UNIVERSEEL EN TIJDLOOS.
Pierre is weinig pretentieus. ´Het leven is een kluwen van gebeurtenissen en emoties, je kunt er beter niet aankomen.‘˜ De verhalen spelen zich af in zijn geboortehuis, de buurt waar hij opgroeit en het centrum van Nijmegen. Veel beschrijvingen gaan over alledaagse gebeurtenissen. Veel van wat Pierre beschrijft is herkenbaar. Wie weet zoekt hij de huidige bewoners van zijn geboortehuis nog eens op. Het zijn studenten. Hun verhaal zal anders zijn, iedere tijd heeft zijn eigen vorm. Toch gaat het vaak over hetzelfde.

ANDERE STEDEN
De ontwikkeling van Nijmegen, zijn buurtwinkels, cafà©s en het leven op straat. Veel Nijmegenaren zullen het herkennen. Toch zal het ook anderen bekend voor komen. Veel ontwikkelingen hebben zich ook in andere steden voorgedaan.

DE SCHRIJVER
Peter van Iersel (Nijmegen 1958) studeerde in 1988 af aan de academie voor beeldende kunsten in Arnhem. In 1989 verhuisde hij van Nijmegen naar ‘˜s-Hertogenbosch. Naast zijn baan in de psychiatrie en zijn werk als beeldend kunstenaar begon hij in 2005 te schrijven. Een cirkel van grind is zijn eerste roman.

HET BOEK

Het boek is te bestellen in de boekhandel onder vermelding van ISBN 978-90-484-1213-6. Prijs 15,95 euro. U kunt het boek ook bestellen via www.freemusketeers.nl. De verzendkosten zijn 2,76 euro.

Dit is een orgineel persbericht.