Op 28 april a.s. krijgt Minister Maria van der Hoeven het eerste exemplaar van de biografie van Aletta Jacobs aangeboden door de Maastrichtse historica Mineke Bosch. Zij schreef het boek getiteld "Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid. Aletta Jacobs, 1854-1929" in opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het boek wordt gepresenteerd in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, en bij die gelegenheid wordt ook de tentoonstelling 'Aletta Jacobs en het verlangen naar de politiek' in de Tweede Kamer geopend. Toespraken van prominenten zoals Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas en politica en winnaar van de Aletta Jacobsprijs 2002 Hedy D'Ancona worden afgewisseld met een theatrale presentatie over Aletta Jacobs, en een film over Jacobs die in het kader van de tentoonstelling is gemaakt.

Aletta Jacobs werd als eerste vrouw toegelaten tot een Nederlandse universiteit; ze was de eerste vrouw die afstudeerde als arts, en ook de eerste vrouw die promoveerde aan een universiteit. Aansluitend opende ze als eerste vrouw een artsenpraktijk. Naast deze vele 'eerste keren' was Aletta Jacobs ook de drijvende kracht achter de Nederlandse beweging voor vrouwenkiesrecht, en wordt daarom met recht gezien als het boegbeeld van de eerste feministische golf.

De auteur Mineke Bosch is verbonden aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht. Bosch houdt zich onder andere bezig met de geschiedenis van de (internationale) vrouwenbeweging en publiceerde eerder al over Aletta Jacobs: "Lieve dr. Jacobs. Brieven uit de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht." (1985). Daarnaast is zij gespecialiseerd in (historisch) onderzoek naar vrouwen, mannen, gender en wetenschap.

Het boek over Aletta Jacobs maakt deel uit van de biografieënreeks waarmee het Prins Bernhard Cultuurfonds het genre van de biografie als vorm van geschiedschrijving wil stimuleren. Alle biografieën in deze serie gaan over personen uit de periode 1880-1960 die niet alleen op hun eigen vakgebied van grote betekenis waren, maar ook voor de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving in die periode. In deze reeks zijn onder andere biografieën verschenen over Willem Drees, Henriette Roland Horst, Hendrikus Colijn en Koningin Wilhelmina.

bron:Universiteit Maastricht

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular