Minister De Geus (SZW) verwacht dat het spaarloon in de toekomst onderdeel wordt van de levensloopregeling. Werknemers kunnen met de regeling vanaf 1 januari 2006 12% van hun bruto jaarinkomen sparen voor verlof. Dat zei minister De Geus bij een CDA bijeenkomst over de levensloopregeling.

De levensloopregeling 'is een blijvertje', aldus De Geus. Hij verwacht dat steeds minder werknemers de regeling zullen gebruiken om eerder te stoppen met werken: 'in de toekomst zal het gebruikelijk zijn er tijdens de loopbaan een poosje tussenuit te gaan.'

De Geus noemt de regeling 'een noodzakelijk instrument. Om mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden. Voor een goede combinatie van werk, zorg en scholing. Voor de nodige momenten van rust, bezinning en ontspanning in ieders loopbaan'.

Spaarloon
Werknemers moeten straks kiezen of zij meedoen aan de levensloopregeling of aan het spaarloon. 'Levensloop zal spaarloon inhalen', verwacht De Geus. De levensloopregeling speelt volgens hem veel meer in op structurele vragen in de maatschappij. 'Er is geen twijfel over mogelijk dat over tien jaar de levensloopregeling een stevig onderdeel van ons sociaalzekerheidsstelsel zal zijn. Waarin het spaarloon dan is geïntegreerd.'

Voorlichtingscampagne
Hoe de regeling er in de praktijk uitziet, hangt deels af van de afspraken in de CAO-onderhandelingen. Volgens De Geus is 'het tijd om zaken te doen'. Hetzelfde geldt voor de aanbieders van financiële producten. 'Dat er maar een mooie markt mag groeien'.

Volgens De Geus moet ook de overheid aan de slag. 'Bekendheid geven aan de regeling'. Op 1 oktober start SZW daarom met een voorlichtingscampagne in de media en op internet. De campagne is gericht op werknemers, werkgevers en hun tussenpersonen. 'Met een interactief rekeninstrument op internet kan straks iedereen voor zichzelf uitrekenen wat de levensloopregeling oplevert'.

bron:SZW