Vandaag hebben een zestal PvdA en GroenLinks wethouders het manifest 'Verantwoordelijke burgers vragen een aanspreekbare overheid' overhandigd aan PvdA fractievoorzitter Wouter Bos en GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema.

Femke Halsema prees het initiatief omdat het inhoudelijk aansluit bij het sociale manifest dat zij onlangs zelf presenteerde met haar collega Ineke van Gent, maar ook omdat het een product is van creatieve progressieve samenwerking. Halsema: "GroenLinks is een warm voorstander van progressieve samenwerking. Nog mooier is dat de plannen vooral de Nederlanders met veruit de minste toch nieuw perspectief geven.

De wethouders bepleiten in het manifest dat het hervormen van de verzorgingstaat van twee kanten moet komen. Een politiek programma dat burgers aanspreekt op hun verantwoordelijkheid moet ook helder maken waarop de overheid aangesproken wil worden. Het kabinet predikt wel de eigen verantwoordelijkheid van burgers, maar weigert de verantwoordelijkheid van de overheid te definiëren. Wat overblijft, is een overheid die verantwoordelijkheden simpelweg over de schutting gooit en tegen de burgers zegt: zoek het maar uit. De wethouders doen concrete voorstellen om de gemeenten meer middelen te geven om armoede en werkeloosheid te bestrijden.

"Wij hebben vertrouwen in het zelforganiserende vermogen van burgers. Wij willen een overheid die de kwetsbaren daarbij niet aan hun lot overlaat, maar ondersteunt. Dat vraagt om een visie waarin investeren in burgers centraal staat en waarin door werkelijke decentralisatie ruimte ontstaat voor lokaal initiatief Als het rijk deze handschoen oppakt, worden wij graag afgerekend op het resultaat: minder armoede, minder werklozen en meer perspectief."

bron:GroenLinks