De 59-jarige fysicus Milinkevich, oppositieleider in Wit-Rusland is genomineerd voor de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken. De andere genomineerden zijn: alle mensen die vechten voor de vrijlating van gijzelaars in Colombia en Ghassan Tueni, als vertegenwoordiger van vermoorde Libanese persoonlijkheden. Tijdens de presidentiële verkiezingen in maart nam Alexander Milinkevich het op tegen Alexander Loekasjenko. De uitslag van deze verkiezing werd door de EU en VS verworpen.

Later werd Milinkevich 15 dagen gevangen gezet toen hij demonstreerde tegen de resultaten. De voorstanders van president Loekasjenko stellen dat de verkiezing hem dit jaar 82% van de stemmen opleverde, terwijl Milinkevich slechts 6% van de stemmen kreeg. In de nasleep van de verkiezingsuitslag hebben de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) deze als "ernstig frauduleus" bestempeld, terwijl ook een delegatie van EP-leden voor de verkiezingen geen toegang kreeg tot Wit-Rusland.

Na de verkiezing heeft de Voorzitter van het Parlement, Josep Borrell, gesteld dat de voortdurende aantasting van de fundamentele rechten van de bevolking in Wit-Rusland niet zonder gevolgen zal blijven. Na de verkiezingen is Loekasjenko en een aantal van zijn belangrijke ministers toegang tot de EU ontzegd. Wit-Russische journalist geëerd In februari van dit jaar had Alexander Milinkevich een ontmoeting met EP-leden en vroeg hen om ondersteuning, waarbij hij ook benadrukte dat het aan de bevolking van Wit-Rusland zelf was om de zaken te veranderen. In september 2005 heeft een resolutie van het Parlement de regering van Wit-Rusland veroordeeld omdat zij tijdens de afgelopen jaren "meerdere politieke partijen, 22 kranten en meer dan 50 prodemocratische NGO’s hebben opgeheven, omdat deze kritiek op de president en zijn beleid hadden geuit".

Dit was de achtergrond van de toekenning van de Sacharov-prijs aan de Wit-Russische Bond voor Journalisten in 2004.

bron:Europees Parlement