Deze vrijmarkten worden steeds vaker gebruikt door professionele verkopers om goederen te verkopen. Buiten de Randstad zijn het met name nog kinderen die spulletjes te koop aanbieden. Deze conclusies volgen uit een onderzoek van het online veilinghuis Daanveilingen.nl. Uit het onderzoek blijkt tevens dat kinderen voornemens zijn om een groot deel van hun opbrengst over te maken aan een goed doel. 

Bij degene die spullen verkopen op de vrijmarkt blijkt dat de financiële opbrengst steeds belangrijker wordt. Vorig jaar gaf 11 procent aan een financieel zakelijke reden te hebben om spullen op de vrijmarkt te verkopen. Dit jaar geeft 19 procent dit als belangrijkste reden aan. Een opmerkelijk gegeven hierbij is dat in de drie Randstad provincies het percentage zakelijke verkopers maar liefst 27 procent bedraagt. Frank Oosterbeek van Daanveilingen.nl: 'De overheid is al een paar jaar bezig om de vrijmarkten minder commercieel te maken. Echter, het is opmerkelijk te noemen dat alleen buiten de Randstad de vrijmarkt voornamelijk voor en door kinderen is.'  
 
Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat 21 procent van de kinderen voornemens is om (een deel van) de opbrengst te schenken aan een goed doel. Vorig jaar gaf 8 procent van de kinderen een donatie aan een goed doel. Van de ondervraagden reserveert 63 procent nog steeds een plaats door deze een aantal dagen voorafgaand aan de vrijmarkt toe te eigenen. Dit gebeurt door met tape, verf en krijt 'bezet' op de stoep te schrijven. Uit het onderzoek blijkt verder dat volwassenen met name overtollige huisraad verkopen. Kinderen verkopen van alles, maar met name oud speelgoed. De meeste spullen (24 procent) worden van de (rommel)zolder gehaald. Tevens verzamelt 13 procent van de ondervraagden spullen die afkomstig zijn van vrienden en familie. Oosterbeek: 'Voor het merendeel van de ondervraagden is de Oranjevrijmarkt nog steeds het moment om overtollige spulletjes van de hand te doen. Zolder, garage, berging en kelder worden door de verkopers in de maand april opgeschoond.' De ondervraagden verwachten gemiddeld 225 euro te verdienen.  
 
bron:LENSINK VAN BERKEL COMM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular